Χιλιάδες ψυχολόγοι και σύμβουλοι υγεία απ’ όλο τον κόσμο μιλούν για τις αλλαγές στη ζωή μας και προσπαθούν να μας πείσουν να τα δούμε όλα με άλλο μάτι γιατί η ζωή είναι ωραία. Παρόλα αυτά, αντί η κατάσταση επιδεινώνεται αντί να βελτιώνεται, με τα ποσοστά κατάθλιψης και αυτοκτονιών να αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

Γιατί είναι όμως τόσο δύσκολο να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε;

Το απλό πολλές φορές συγχέεται με το εύκολο

Οι τεχνικές που προτείνονται για να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας και συνεπώς τη ζωή μας ολόκληρη είναι συνήθως απλές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι και εύκολες. Επειδή ακούγονται σαν εύκολες, δεν συνεπάγεται πως είναι κιόλας! Απαιτούν υπομονή, κατανάλωση χρόνου κι ενέργειας. Εάν δεν έχουμε αυτό στο μυαλό μας, δεν θα καταφέρουμε ν’ αλλάξουμε.

Η κατανόηση δεν είναι το ίδιο με την πράξη

Πας σ’ ένα γυμναστήριο. Ο προπονητής σου δείχνει πως να κάνεις διάδρομο, το κατανοείς. Μπορείς όμως ν’ανέβεις πάνω και να κάνεις; Η κατανόηση απέχει απ’ την πράξη. Αφού κατανοήσεις τι πρέπει να κάνεις θεωρητικά, πρέπει να το κάνεις και στην πράξη!

Θετική ματιά με αρνητικές σκέψεις δεν υπάρχει

Δεν μπορείς να δημιουργήσεις μια θετική ζωή εάν έχεις αρνητικές σκέψεις. Οι αρνητικές σκέψεις αργά ή γρήγορα θα σε οδηγήσουν σε αρνητικά συναισθήματα. Οι θετικές σκέψεις απ’ την άλλη θα σε οδηγήσουν σε θετικά συναισθήματα. Εσύ ποιο δρόμο θα διαλέξεις;

Photo: Shutterstock