Το ρόλο του κράτους και της εκκλησίας προσπάθησε να διαχωρίσει το πρωί της Τρίτης σε δήλωση του σε τηλεοπτικό σταθμό ο Γ. Κατρούγκαλος. Όπως συγκεκριμένα τόνισε, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών «η θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους δεν είναι δυνατόν να διασφαλίζεται σε συνθήκες πολέμου με την Εκκλησία».

Ο Γ. Κατρούγκαλος λίγο μετά από την απομάκρυνση του Νίκου Φίλη από το Υπουργείο Παιδείας και λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του πρώην υπουργού με τον πρωθυπουργό στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε:

«Ο κύριος Φίλης είχε πετυχημένη θητεία, που βαθμολογήθηκε με «20 συν» από τον Αλέξη Τσίπρα» ενώ πρόσθεσε «η θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους δεν είναι δυνατόν να διασφαλίζεται σε συνθήκες πολέμου με την Εκκλησία».

Ο αν. Υπουργός ξεκαθάρισε παράλληλα ότι «υπήρξαν καθοριστικές πιέσεις για το θέμα Φίλη από τον αρχιεπίσκοπο ή τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Κάμμένο» και σημείωσε:

Αυτός που καθορίζει την επιλογή των υπουργών είναι ο Πρωθυπουργός», ενώ προσέθεσε πως θεωρεί τους Ανεξάρτητους Έλληνες «αξιόπιστο σύμμαχο. Παρά τις διαφωνίες που υπήρξαν σε άλλα ζητήματα δεν προκάλεσαν αστάθεια στην κυβέρνηση

Κλείνοντας τις δηλώσεις του ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στα σχόλια κατά της νέα υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, και έκανε λόγο για «εκτεταμένο και βρώμικο πόλεμο στον οποίο αυτή τη φορά έχει υπεισέλθει ο ηλικιακός και ο σεξιστικός παράγοντας» και πρόσθεσε:

Σ’ αυτή τη χώρα επικρατεί η λογική πως αν κάποιος δεν πάει 50-60 ετών δεν μπορεί να πάρει δημόσιο ρόλο ή να καταλάβει δημόσια θέση, σημείωσε

photo:Nikos Libertas / SOOC