Για τέταρτη ημέρα παραδομένη στις φλόγες η Ζάκυνθος με 4 ενεργά μέτωπα. Καταγγελίες για εμπρησμό. Το μεγαλύτερο μέτωπο στην περιοχή του Αγαλά. Δήμαρχος Ζακύνθου: “Αυτό που ζούμε δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά”. Καλύτερη η κατάσταση στα δεκάδες μέτωπα πυρκαγιών. Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης πολιτικής προστασίας κηρύχθηκε η Ζάκυνθος.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κηρύχθηκε η Ζάκυνθος για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το Σαββατοκύριακο. Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στη Ζάκυνθο.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που παρατηρούνται σε περιοχές όπου έχουν ξεσπάσει πυρκαγιές, «οφείλονται αφενός στην επιβεβλημένη για λόγους ασφαλείας διακοπή της ηλεκτροδότησης, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ κατά πάγια τακτική, σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς πλησίον του Δικτύου του, προχωρά άμεσα στη διακοπή της ηλεκτροδότησης των σχετικών γραμμών προκειμένου να πραγματοποιηθούν με ασφάλεια οι ρίψεις νερού από το Πυροσβεστικό Σώμα και αφετέρου στις ζημιές που προκαλούνται στο Δίκτυο από τη φωτιά (πχ κάψιμο στύλων)».

Για τις περιοχές της Ζακύνθου, όπου επίσης εκδηλώθηκαν σοβαρές πυρκαγιές, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει αποκαταστήσει πλήρως την ηλεκτροδότησή τους από χτες, πλην μεμονωμένων εγκαταστάσεων στις οποίες η αποκατάσταση θα ολοκληρωθεί εντός της ημέρας.

140 πυροσβέστες με 40 οχήματα καθώς και πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ επιχειρούν στη Ζάκυνθο και προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές στην περιοχή της Βολίμας όπου είναι ανοιχτά τέσσερα μέτωπα σε Άγιο Νικόλαο, Αστέρι, Αλωνάκι, Ασκό και στα χωριά Αγαλά, Γαλάρο και Άγιο Λέοντα, ενώ υπάρχουν ομάδες περιφρούρησης σε Καλαμάκι, Βασιλικό, όρο Βραχίωνα, Πηγαδάκια, Καταστάρι, Κοιλιωμένο για να προλάβουν τυχόν αναζωπύρωση των εστιών.

Οι ζημιές αποτιμώνται πλέον σε μερικές χιλιάδες στρέμματα δάσους και αγροκαλλιεργειών αλλά και σε υποδομές ηλεκτρικών και τηλεφωνικών δικτύων.

Στην πύρινη λαίλαπα έχει παραδοθεί για 4 μέρες η Ζάκυνθος καθώς εμφανίζονται συνεχώς νέα μέτωπα δυσκολεύοντας όλο και πιο πολύ το έργο της Πυροσβεστικής. 12 συνολικά μέτωπα υπάροχυν ενεργά μέχρι αυτή τη στιγμή στη Ζάκυνθο καθώς είχαν ξεσπάσει δασικές πυρκαγιές στις περιοχές Κάμπι και Άγιος Νικόλαος ενώ νωρίτερα το βράδυ της Κυριακής είχε ξεσπάσει μια ακόμη πυρκαγιά σε δάσος στο χωριό Καλαμάκι. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ξέσπασε νέα πυρκαγιά στην περιοχή Παλιό χωριό του Δήμου Αρτεμισίου. Το δυσκολότερο σημείο, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής είναι το μέτωπο στην περιοχή του Αγαλά με τους ισχυρούς ανέμους και τη διασπορά των δυνάμεων να δυσχεραίνουν την προσπάθεια των πυροσβεστών να ελέγξουν την κατάσταση.

Δήμαρχος Ζακύνθου: Δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά τέτοια καταστροφή

Ο δήμαρχος του νησιού, Παύλος Κολοκοτσάς, υπογραμμίζει πως  «Αυτό που ζούμε είναι πρωτοφανές. Δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά» και υπογράμμισε ότι πρόκειται για περίπτωση εμπρησμού επικαλούμενος  αυτόπτες μάρτυρες οι οποίοι δηλώνουν ότι η πρώτη φωτιά εκδηλώθηκε από εμπρησμό υποστηρίζοντας ότι αν και υπήρχε σχέδιο προετοιμασίας «είναι πρωτοφανές να ξεσπούν δέκα εστίες σε όλη τη Ζάκυνθο».

Έχει φύγει ο κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές, δύο ημέρες κάναμε τα πάντα προκειμένου να σώσουμε το χωριό Αγαλά

Να τονίσουμε ότι παράλληλα με τις δυνάμεις που δρουν στην περιοχή του Βαρνάβα ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν σπεύσει και στις φωτιές της Ζακύνθου. Να θυμίσουμε πως την Κυριακή έφτασαν στο νησί ακόμα έξι οχήματα με 20 άντρες, για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω η πυροσβεστική δύναμη στη Ζάκυνθο και από άλλες περιοχές της χώρας.

Αίτημα για να κυρηχθεί ο νομός Ζακύνθου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Αίτημα για την εφαρμογή του σχεδίου “Ξενοκράτης” και την κήρυξη του νομού Ζακύνθου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τους επόμενους έξι μήνες κατέθεσε με έγγραφό του ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος, και ο συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, κ. Νίκος Παπαθεοδώρου, ο δήμαρχος Ζακύνθου, κ. Παύλος Κολοκοτσάς.

«Φέτος η Ζάκυνθος είναι στόχος εμπρηστών, καθώς μόνο την Κυριακή είχαμε 10 μέτωπα ανοιχτά, στη Βολίμα, το Βασιλικό, το Καλαμάκι, τον Αγαλά, τα Πηγαδάκια, το Γύρι, την Καλλιθέα, το Γαλάρο, τον ‘Αγιο Λέοντα και το Σκουλικάδο» υπογράμμσιε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος τόνισε ότι δήμαρχος Ζακύνθου.

Διάβασε επίσης:

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Βαρνάβα και Κάλαμο- 25 χλμ. το μέτωπο της φωτιάς