Για χρέος και capital controls μίλησε ο Γιώργος Χουλιαράκης στα πλαίσια της συνέντευξης που παραχώρησε στην Suddeutsche Zeitung. Η κυβέρνηση θα θέσει το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, καθώς στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις δεν έγινε αναφορά στο ζήτημα, τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών.

Το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους δεν ήταν στην ατζέντα, τουλάχιστον όχι επισήμως. Τώρα θα το φέρουμε, μετά την πρώτη επιτυχημένη αξιολόγηση του προγράμματος από τους πιστωτές, η οποία αναμένεται να γίνει ως το τέλος του έτους. Τότε θα το συζητήσουμε και ελπίζω να βρούμε μια λύση.

Σχετικά με την ανασφάλεια που επικρατεί στην Ελλάδα με τους πολίτες και τις τράπεζες, ο κ. Χουλιαράκης υπογράμμισε πως “Υπήρξε ένα μεγάλο διάστημα αβεβαιότητας, το 2010 και το 2011, και μετά ξανά τον Νοέμβριο του 2014 όταν τραβούσαν σε μάκρος οι διαπραγματεύσεις. Η ανάληψη χρημάτων από τις τράπεζες είναι μια μορφή έλλειψης εμπιστοσύνης.

Αλλά πιστεύω ότι σύντομα θα ζήσουμε το αντίθετο. Τώρα έχουμε ένα τριετές πρόγραμμα και είμαστε αποφασισμένοι να το εφαρμόσουμε. Είναι σημαντικό να μην επιστρέψουμε στη συζήτηση περί Grexit. Αυτό ισχύει και για τους Γερμανούς πολιτικούς. Δεν πρόκειται να συμβεί ένα Grexit”.

Τέλος, αναφορικά με τα capital controls, ο Γιώργος Χουλιαράκης φάνηκε αισιόδοξος ότι θα αρθούν το συντομότερο δυνατό.

“Θέλουμε να τους τερματίσουμε το συντομότερο δυνατό, όμως όχι πολύ γρήγορα. Αναμένω ότι, αν όλα παραμείνουν τόσο σταθερά όσο τώρα, θα μπορέσουν να αρθούν το πρώτο τρίμηνο του 2016, ίσως στο τέλος του πρώτου τριμήνου”