Μπορεί να είσαι εθισμένος στη πίτσα. Δεν το λέμε εμείς, πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο του Michigan κατέληξε στο συμπέρασμα πως κάποιες τροφές είναι περισσότερο εθιστικές από κάποιες άλλες, άρα έδωσαν την απάντηση στο γιατί ένα κομμάτι πίτσας δεν είναι ποτέ αρκετό!

pizza3-ipop.gr

Οι ερευνητές ρώτησαν άτομα για τα τρόφιμα που δεν μπορούν να σταματήσουν να τρώνε. Τα περισσότερα τρόφιμα που ήταν εθιστικά, είχαν δύο κοινά -υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και υψηλό γλυκαιμικό φορτίο, που σημαίνει ότι το ποσοστό σακχάρου στο αίμα πέφτει γρήγορα μετά την κατάποση. Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο τείνουν να είναι πλούσια σε σάκχαρα και εξευγενισμένους υδατάνθρακες.

choco-ipop.gr

Σύμφωνα με την έρευνα τα παρακάτω τρόφιμα ήταν τα πιο εθιστικά!

Πίτσα

Γλυκαιμικό φορτίο 22

Λίπος 10γρ

Σοκολάτα

Γλυκαιμικό φορτίο: 14

Λίπος: 13γρ

Chips

Γλυκαιμικό φορτίο: 12

Λίπος: 10γρ

Μπισκότα

Γλυκαιμικό φορτίο: 7

Λίπος: 4γρ

Παγωτό

Γλυκαιμικό φορτίο: 14

Λίπος: 15γρ

Τηγανιτές πατάτες

Γλυκαιμικό φορτίο: 21

Λίπος: 18γρ

Cheeseburger

Γλυκαιμικό φορτίο: 17

Λίπος: 28

Αναψυκτικά

Γλυκαιμικο φορτίο: 16

Λίπος: 0

Κέικ

Γλυκαιμικό φορτίο: 24

Λίπος: 10

Τυρί

Γλυκαιμικό φορτίο: 0

Λίπος: 9

Και μπορεί οι παραπάνω τροφές να είναι οι πιο εθιστικές, στην άλλη πλευρά των λιγότερο εθιστικών τροφών είναι τα αγγούρια, τα καρότα, τα φασόλια, τα μήλα, το άγριο ρύζι, το μπρόκολο, οι μπανάνες, ο σολομός, το καλαμπόκι και οι φράουλες.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως οι άνθρωποι που βιώνουν τα συμπτώματα του εθισμού αναφέρουν πως οι τροφές στις οποίες έχουν εθιστεί έχουν υψηλό γλυκαιμικό φορτίο όπου οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες χτυπούν γρήγορα τον οργανισμό» λέει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Erica Schulte.

Προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση ζαχαρούχων τροφίμων ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην επεξεργασία επιβράβευσης.

Το λίπος στη συνέχεια προστίθεται στο πρόβλημα. Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση λιπών ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη γεύση και την αφή, ίσως επειδή τα λιπαρά τρόφιμα αφήνουν μία ευχάριστη εμπειρία στο στόμα. «Μπορεί να είναι ότι ο συνδυασμός του σακχάρου στο αίμα, με την ευχάριστη αίσθηση στο στόμα του λίπους που δημιουργεί το εθιστικό στοιχείο στο φαγητό», λέει η Schulte.

Η Schulte μάλιστα υπογραμμίζει πως ενώ μπορεί να βρεις τη φύση τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα λίπους, όπως τα καρύδια, ή τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, όπως οι μπανάνες, στη φύση δεν θα μπορέσεις να βρεις κανένα τρόφιμο που να έχει και υψηλό ποσοστό λίπους και σακχάρου!