Μετά τις αντιδράσεις της Αθήνας για τις δηλώσεις του Γερμανο ΥΠΕΣ, το αρμόδιο Υπουργείο της Γερμανίας προέβη σε διευκρινίσεις, τονίζοντας πως ο Υπουργός δεν είπε κάτι καινούριο, απλά επανέλαβε τις θέσεις του.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΣ τόνισε σήμερα ότι «στη χθεσινή συνέντευξη του στην εφημερίδα Welt am Sonntag ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ δεν έκανε κάποιες νέες δηλώσεις αλλά απλώς επανέλαβε παλαιότερες θέσεις του».

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η Γερμανία επιθυμεί να ξεκινήσει να εφαρμόζεται και πάλι ο Κανονισμός του Δουβλίνου, ειδικά όσον αφορά το κομμάτι της επαναπροώθησης των προσφύγων προς την Ελλάδα, κάτι το οποίο έχει σταματήσει να εφαρμόζεται απ’ το 2011. Σύμφωνα με το γερμανικό ΥΠΕΣ, η Ελλάδα δεν παραβιάζει τη ρύθμιση, καθώς εκείνη δεν εφαρμόζεται μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Για τον εκπρόσωπο του γερμανικού ΥΠΕΣ, προκειμένου να ξεκινήσουν οι επαναπροωθήσεις θα πρέπει να τηρούνται τα ευρωπαϊκά standard στη διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα.

«Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και η Κομισιόν είναι της άποψης ότι έως τώρα δεν έχουν δημιουργηθεί οι αναγκαίες προϋποθέσεις. Η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά όμως ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πορεία πλήρους εφαρμογής των δεσμεύσεων που προκύπτουν από τον Κανονισμό του Δουβλίνου», τόνισε ο ίδιος.

Σχετικά με το πότε θα ξεκινήσουν ξανά οι επαναπροωθήσεις τόνισε ότι «αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στην Ελλάδα και την εκτίμηση στην οποία θα καταλήξει η Κομισιόν και τα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.», ενώ υπογράμμισε πως η επαναπροώθηση υπό προϋποθέσεις βρίσκει σύμφωνο και τον Γιάννη Μουζάλα.

Όσον αφορά τη μετεγκατάσταση προσφύγων, ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΣ αποδέχθηκε την κριτική της Ελλάδας ότι δεν εφαρμόζεται από όλες τις χώρες, το ίδιο κι απ’ την Γερμανία.

Photo: Nikos Libertas / SOOC