Μεγάλης αγωνίας είναι το τηλεοπτικό debate που διεξάγεται σήμερα Κυριακή, ανάμεσα στην καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel και του επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Martin Schulz, τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

Αυτή είναι η πρώτη αντιπαράθεση που θα έχουν οι δύο υποψήφιοι και μια μοναδική ευκαιρία για τον Schulz να ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις, που τον δείχνουν χαμένο εκ των προτέρων, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

«Θέλω να δείξω σαφώς πως έχω ένα σχέδιο για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας», δήλωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στο περιθώριο μιας συνάντησης στο Μαγδεβούργο.

Η κυρία Merkel έχει κι αυτή ένα σχέδιο: ας ξεκουραστούμε, έχουμε κάνει αρκετά, δεν χρειαζόμαστε τίποτα, όλα είναι εύκολα. Δεν είναι με αυτά που θα διατηρήσουμε στον 21ο αιώνα την ευημερία που γνωρίζουμε σήμερα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τετάρτη, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Angela Merkel καταλαμβάνει το 38% στις προθέσεις ψήφου, από το 24% που λαμβάνει το SPD.

Όπως γράφει η εφημερίδα Le Monde το ενδιαφέρον των Γερμανών για αποψινό τηλεοπτικό debate Merkel – Schulz, είναι μεγάλο.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Forsa, 48% των 61,5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων θέλουν να παρακολουθήσουν το debate και 22% απ’ αυτούς έχουν δηλώσει ότι μπορεί να επηρεάσει την ψήφο τους στις 24 Σεπτεμβρίου.

Στη μονομαχία της το 2013 με τον τότε αντίπαλό της Πέερ Στάινμπρουκ η Angela Merkel είχε αναδειχτεί νικήτρια απευθυνόμενη απ’ ευθείας στους τηλεθεατές και λέγοντας τους: «Με ξέρετε.» Μία δήλωση που τρεις εβδομάδες αργότερα την έκανε να κερδίσει το 41,5% των ψήφων.

Photo: Tobias Schwarz/AFP/Getty Images