Με το χαρακτηρισμό “μεγαλειώδεις ανοησίες” αναφέρεται ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χάικο Μάας στις συγκεντρώσεις του Pegida, κατηγορώντας ουσιαστικά τους συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις του αντιισλαμικού κινήματος, για ηθική ευθύνη των ρατσιστικών επιθέσεων που σημειώνονται στη Γερμανία, αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο απαγόρευσης των συγκεντρώσεων.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, δηλώνει:

Όποιος συμμετέχει, φέρει και την ηθική ευθύνη για τις ενέργειες που ακολουθούν αυτές τις ακραίες υποκινήσεις.

Το Pegida, όπως κάθε Δευτέρα πραγματοποιεί και σήμερα την καθιερωμένη συγκέντρωσή του στη Δρέσδη, με το Γερμανό υπουργό να επισημαίνει πως αυτή τη φορά η αστυνομία κι η δικαιοσύνη θα βρίσκονται σ’εγρήγορση στην περίπτωση που η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου.

Ο Μάας προσθέτει χαρακτηριστικά:

Όποιος επικροτεί ακόμη αυτές τις μεγαλειώδεις ανοησίες δεν μπορεί μετά να λέει ότι είναι απλώς ένας ανήσυχος πολίτης. Δεν πρόκειται πια για ανήσυχους πολίτες όταν στήνουν αγχόνες και επικροτούν τον ρατσιστικό λόγο. Είναι εχθροί της ανεκτικής δημοκρατίας μας.

pegida-dresdi1

Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός αποκλείει ενδεχόμενη απαγόρευση των  οι συγκεντρώσεων του Pegida, αφού προστατεύονται συνταγματικά στα πλαίσια της ελεύθερης έκφρασης και συνάθροισης.