Τα πυρά της κατά της Τουρκίας έστρεψε την Παρασκευή η Γερμανία χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο» το άνοιγμα νέων ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας στην Ε.Ε. Την ίδια στιγμή τα πνεύματα δεν έχουν ακόμα ηρεμήσει στην Τουρκία, καθώς ο Εντογάν αλλά και ο Γιλντιρίμ επισημαίνουν πως «ο κίνδυνος πολιτικής εκτροπής δεν έχει περάσει».

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε κατά τη συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ:

Το άνοιγμα νέων κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, είναι αδιανόητο

Ενώ επισήμανε πως «αποφασιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις διαδραματίζουν τα θέματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου».

Ο Στ. Ζάιμπερτ σημείωσε:

«Ως Ευρωπαϊκή Ένωση διεξάγουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις, με ανοιχτό αποτέλεσμα με την Τουρκία. Σε αυτές, όπως και με κάθε υποψήφια χώρα, διαδραματίζουν αποφασιστικό και κεντρικό ρόλο τα θέματα κράτους δικαίου»

Και συμπλήρωσε: «Αυτή τη στιγμή, υπό τις παρούσες συνθήκες, η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί αδιανόητο το άνοιγμα νέων κεφαλαίων της ενταξιακής διαπραγμάτευσης».

Κλείνοντας μάλιστα τη συνέντευξη Τύπου ο Εκπρόσωπος της Γερμανικής Κυβέρνησης εξήγησε:

Βρισκόμαστε σε μια ενταξιακή διαδικασία ανοιχτού αποτελέσματος με την Τουρκία και θα πρέπει να παρακολουθήσουμε το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη χώρα και το πώς θα τα αξιολογήσουμε από κοινού στην Ευρώπη