Μπορεί ήδη να έχουν προκληθεί αρκετές αντιδράσεις μετά τις δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΣ για επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, ωστόσο, το Υπουργείο της Γερμανίας επιμένει στις θέσεις της.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ερώτηση που έθεσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το γερμανικό ΥΠΕΣ απάντησε:

Η επαναπροώθηση προς την Ελλάδα, στην περίπτωση επανέναρξης προωθήσεων προς αυτήν, αφορά άτομα, για τα οποία η Γερμανία δεν κατέστη (ακόμη) αρμόδια κατά τη χρονική στιγμή της επανέναρξης των επαναπροωθήσεων. Αυτό αφορά περιπτώσεις, στις οποίες η Γερμανία, έως αυτήν τη χρονική στιγμή, ούτε άσκησε το δικαίωμα υπεισέλευσης, ούτε κατέστη αρμόδια, διότι μία προώθηση προς ένα άλλο αρμόδιο κράτος-μέλος δεν ήταν δυνατή

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου δεν διευκρίνισε για τι αριθμό προσφύγων αναφέρεται. «Δεν μπορούν να γίνουν αυτήν τη στιγμή αξιόπιστες αναφορές, διότι μπορεί μέχρι τότε να έχει αλλάξει η μεταναστευτική δραστηριότητα».

Θυμίζουμε πως ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΣ προ ολίγων ημερών είχε τονίσει σχετικά με το πότε θα ξεκινήσουν ξανά οι επαναπροωθήσεις ότι «αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στην Ελλάδα και την εκτίμηση στην οποία θα καταλήξει η Κομισιόν και τα άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.», ενώ υπογράμμισε πως η επαναπροώθηση υπό προϋποθέσεις βρίσκει σύμφωνο και τον Γιάννη Μουζάλα.

Photo: Konstantinos Tsakalidis / SOOC