Χιλιάδες, αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για να δώσουν το παρόν στο μεγάλο συλλαλητήριο που θα διεξαχθεί την στιγμή που θα γίνονται τα εγκαίνια της έκθεσης Agrotica.

Tα τρακτέρ στο κέντρο της ΘεσσαλονικήςΤα τρακτέρ περνάνε από την Κ. Καραμανλή, στη Θεσσαλονίκη, λίγο πριν κλείσουν το κέντρο της πόλης. Το video έστειλε αναγνώστρια του #iPop στείλτε μας και εσείς τα δικά σας!

Δημοσιεύτηκε από iPop στις Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2016

Στο πλευρό των αγροτών που έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία ΧΑΝΘ βρίσκονται επίσης. οι παραγωγοί λαϊκών αγορών, αλλά και ανθοκόμοι.

Αξίζει να τονιστεί πως μέχρι στιγμής έχουν φτάσει δεκάδες λεωφορεία στην συμπρωτεύουσα, ενώ συνεχώς καταφθάνουν κι άλλα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης Agrotica θα πραγματοποιήσει ο υπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

 

Τα Τέμπτη έκλεισαν στις 16:00 και θα παραμείνουν κλειστά έως τις 21:00 την ίδια στιγμή που οι οργισμένοι αγρότες της Αττικής απειλούν να αποκλείσουν την πρόσβαση στο αεροδρόμιο.

Ενεργά στον αγώνα και οι αγρότες της Αττικής

Μετά τη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν την Τετάρτη, οι αγρότες της Παιανίας και των Σπάτων έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στη  διασταύρωση της λεωφόρου Βάρης-Κορωπίου με την Αττική Οδό. Απειλούν πως θα αποκλείσουν την πρόσβαση στο αεροδρόμιο και δε φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν πίσω.

Στο πλευρό των αγροτών και οι επιστημονικοί φορείς

Στους δρόμους και οι επιστημονικοί φορείς της χώρας κατά του δυσβάστακτου ασφαλιστικού.

Τι τονίζουν σε σχετική τους ανακοίνωση;

«Συμμετέχουμε ενεργά στις κινητοποιήσεις και είμαστε σε κοινή κατεύθυνση για την κλιμάκωση των δράσεων.

Ενισχύουμε τις κινητοποιήσεις των επί μέρους επιστημονικών φορέων, αγροτών και άλλων επαγγελματιών και ζητούμε να έρθει πρόταση με ποσοτικά στοιχεία και αναλογιστική μελέτη, για ένα ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο, με προοπτική, κοινωνικά δίκαιο και δυνατότητα καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών».

Ποια μπλόκα δεν θα παραστούν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης;

  • Το μπλόκο των Τεμπών, το οποίο θα κλείσει την κοιλάδα από τις 16:00 έως τις 21:00.
  • Το μπλόκο της Νίκαιας. Οι αγρότες αποφάσισαν από την Παρασκευή ότι θα προχωρήσουν σε μεγάλη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.
  • Οι αγρότες της Αττικής. Από την Τετάρτη έχει στηθεί μπλόκο στη διασταύρωση Βάρης- Κορωπίου στην Αττική Οδό, ενώ σήμερα αναμένεται πως θα αποκλείσουν σταδιακά το ρεύμα προς το Αεροδρόμιο.
  • Τέλος, το μπλόκο στο τελωνείο του Προμαχώνα θα αποκλείσει και σήμερα το τελωνείο από τις 12:00 μέχρι τις 14:00 και από τις 18:00 έως τις 21:00.

Οι αγρότες συνεχίζουν την σκληρή τους στάση και τους αποκλεισμούς δρόμων, ενώ επιμένουν στο όχι για συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, εάν δεν αποσύρει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.

Δεμένα στα λιμάνια είναι τα πλοία

Χωρίς πλοία θα παραμείνει η χώρα μέχρι την Παρασκευή λόγω της 48ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η ΠΝΟ, δείχνοντας την δυσαρέσκειά της για το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που προωθείται.

Σημειώνεται πως η ΠΝΟ έχει ήδη δηλώσει πως θα συμμετάσχει στην απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ για τις 4 Φεβρουαρίου.

photos:ypaithros.gr