Aλέξης Τσίπρας, Μάρτιν Σουλτς και Δημήτρης Αβραμόπουλος βρέθηκαν το πρωί της Τετάρτης στο αεροδρόμιο, Ελ. Βενιζέλος, προκειμένου να είναι παρόντες στην πρώτη αναχώρηση προσφύγων από την Ελλάδα για Λουξεμβούργο.
Η μετακίνηση των 30 προσφύγων από το Ιράκ και τη Συρία αποτελεί την πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα σε χώρα της Ε.Ε.
Να τονιστεί ότι οι πολιτικοί που παρευρέθηκαν στο αεροδρόμιο συνομίλησαν με πρόσφυγες από τις 6 οικογένειες.
Οι πρόσφυγες που αναχώρησαν καταγράφηκαν αλλά και ταυτοποιήθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία και τη Frontex και ζήτησαν στη συνέχεια άσυλο.
Όπως τόνισε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, περίπου 600.000 πρόσφυγες έχουν περάσει στην Ε.Ε. διαμέσου της Ελλάδας.
Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου μετά την αναχώρηση των προσφύγων;
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ξεκίνησε λέγοντας ότι “Είχαμε την χαρά να αποχαιρετήσουμε τους πρώτους 30 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι 30 άτομα μπροστά στις χιλιάδες που έχουν φυγει από τα σπίτια τους είναι μια σταγόνα στον ωκεανό. Όμως θέλουμε η σταγόνα να γίνει ρυάκι. Επιδιώκουμε, όμως, αυτή η σταγόνα να γίνει ρυάκι και το ρυάκι ποτάμι ανθρωπιάς και κοινής ευθύνης”.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι είναι μεγάλη ανάγκη να σταματήσει “η ανθρωποθυσία στο Αιγαίο που ντροπιάζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό”.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμα πως “Σήμερα γίναμε μάρτυρες μιας διαδικασίας μετεγκατάστασης η οποία με συντεταγμένο τρόπο πρέπει να επιταχυνθεί για όσους πρόσφυγες βρίσκονται στην χώρα μας. Η Ελλάδα δεν είναι η πόρτα εισόδου στον διάδρομο των μεταναστευτικών ροών αλλά μέρος του διαδρόμου. Η πόρτα εισόδου είναι η Τουρκία. Για αυτό χρειάζεται συνεργασία της Ευρώπης με την Τουρκία ώστε να σταματήσει αυτό το ρίσκο και το καθημερινό δράμα των ανθρώπινων ζωών στην θάλασσα του Αιγαίου”.
Τι είπε ο Μάρτιν Σουλτς;
Ο Μάρτιν Σουλτς κατά τη συνέντευξη Τύπου θέλησε να ευχαριστήσει όλους τους οργανισμούς και τις αρχές της Ελλάδας και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων που θα μετεγκατασταθούν.
Υπογράμμισε ακόμα πως “Η Ελλάδα, ως μια χώρα που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση και ζει και την προσφυγική κρίση, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε έκτακτες συνθήκες”.
Σημείωση!
Σύμφωνα με το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων που έχει αποφασιστεί θα γίνει μεταφορά 160.000 προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία σε άλλες χώρες της Ε.Ε.