Μεγάλη ανατροπή στις γαλλικές εκλογές σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία απ’ το γαλλικό ΥΠΕΣ. O Macron επικράτησε της Le Pen τελικά στον α’ γύρο των εκλογών, ενώ νωρίτερα φαινόταν να χάνει την πρωτιά, παρόλο που τα exit polls τον έδειχναν νικητή της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης.

Με καταμετρημένο το 92% των ψήφων, το αποτέλεσμα διαμορφώνεται ως εξής:

  • Macron: 23,72%
  • Le Pen: 21,91%
  • Fillon: 19,92%
  • Melenchon: 19,23%

Macron: Σήμερα γυρίζουμε σελίδα

«Σήμερα γυρίζουμε ξεκάθαρα σελίδα στη πολιτική ζωή της Γαλλίας», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι  «οι Γάλλοι εξέφρασαν την επιθυμία για ανανέωση», τονίζοντας πως «η λογική μας βρίσκεται πλέον στην συσπείρωση που θα συνεχίσουμε μέχρι τις βουλευτικές εκλογές».

Απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του λίγες ώρες αργότερα ο υποψήφιος για την γαλλική Προεδρία ευχαρίστησε όσους τον ψήφισαν, ενώ έδωσε συγχαρητήρια και στους υπόλοιπους υποψήφιους:

Σας ευχαριστώ. Η χώρας μας περνά μια στιγμή δύσκολη, απάντησε με τον καλύτερο τρόπο ψηφίζοντας μαζικά. Αποφάσισε να με θέσει στην κεφαλή του α’ γύρου. Χαιρετώ τους άλλους υποψηφίους του α’ γύρου. Σας ευχαριστώ που τους χειροκροτάτε όλους. Ευχαριστώ τους Hamon και τον Fillon που κάλεσαν σε ψήφο υπέρ μου στο β’ γύρο. Σε ένα χρόνο αλλάξατε το πρόσωπο της πολιτικής ζωής της Γαλλίας. Αφιερώσατε τις ημέρες σας και όταν αυτό δεν αρκούσε, δώσατε και τις νύχτες σας. Από απόψε θα ξεπεράσω το όριο και θα ενώσω όλους τους Γάλλους. Θα έχω πάντα ανάγκη από εσάς

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη πως η ελπίδα και η αισιοδοξία για τη χώρα και για την Ευρώπη εκφράζεται με την ψήφο του γαλλικού λαού και ευχαρίστησε την οικογένεια και τη σύζυγό του.

Ο Emmanuel Macron τόνισε εν συνεχεία ότι πρέπει να ενώσει τη Γαλλία για να κερδίσει σε 15 μέρες «και αύριο για να αναλάβω την προεδρία».

Ο γαλλικός λαός απένειμε τις ευθύνες του, στα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα. Εύχομαι σε 15 μέρες να γίνω ο πρόεδρός σας. Θέλω να γίνω ο πρόεδρος όλου του γαλλικού λαού. Ο πρόεδρος των πατριωτών, απέναντι στους εθνικιστές. Το διακύβευμα δεν είναι να ψηφίσετε ενάντια σε κάποιον, αλλά να δώσετε μια απάντηση σε ένα σύστημα που αποδείχθηκε ανίκανο. Το διακύβευμα είναι να αλλάξουμε σελίδα στην πολιτική ζωή της Γαλλίας. Θέλω να χτίσω μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία. Δεν θα υπάρχουν πολλές Γαλλίες, θα υπάρχει μία. Η δική μας Γαλλία, μέσα στην Ευρώπη που θα την προστατεύει. Το εγχείρημα θα είναι δύσκολο, αλλά θα το καταφέρω στο πλάι σας

Le Pen: Ιστορικό το αποτέλεσμα

Ιστορικό χαρακτήρισε το αποτέλεσμα η Marine Le Pen, η οποία ευχαρίστησε όσους την οδήγησαν στον β’ γύρο των εκλογών και κάλεσε όλους τους Γάλλους πολίτες να την εμπιστευτούν με την ψήφο τους:

Με οδηγήσατε στο β’ γύρο των εκλογών. Με ταπεινότητα θα εκφραστώ σε εσάς, πατριώτες ψηφοφόροι την ευγνωμοσύνη μου. Το αποτέλεσμα αυτό είναι ιστορικό. Το σύστημα έψαξε όλους τους τρόπους για να αποτρέψει αυτή την εκλογή. Η μεγάλη μάχη θα έρθει επιτέλους. Το διακύβευμα αυτής της εκλογής είναι η άγρια παγκοσμιοποίηση που θέτει σε κίνδυνο το έθνος. Έχετε την επιλογή της αλλαγής, της αληθινής. Σας προτείνων μια εναλλακτική βαθιά. Μην συναχτείτε με τον κληρονόμο του Hollande. Είναι καιρός να απελευθερώσουμε τον γαλλικό λαό. Είμαι η υποψήφια του λαού. Απευθύνω κάλεσμα στους πατριώτες από όπου και αν προέρχονται να μου εμπιστευτούν την ψήφο τους. Η επιβίωση της Γαλλίας είναι το διακύβευμα. Ζήτω ο λαός, ζήτω η δημοκρατία, ζήτω η Γαλλία

Γαλλία ψήφοι

Photo:Reuters/Regis Duvignau

Τι έδειχναν τα exit polls:

Στο πρώτο exit poll, ο υποψήφιος του En Marche τερματίζει πρώτος με ποσοστό 23,7% και η αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος ακολουθεί με 21%, ενώ στη δεύτερη πρόβλεψη ισοψηφούν στην πρώτη θέση με 23%.

Στην τρίτη θέση μαζί Melenchon και Fillion παίρνουν 19,5%, ποσοστό που με τα μέχρι στιγμής δεδομένα που δίνουν τα exit polls, δεν τους επιτρέπει να διεκδικήσουν μια θέση στο δεύτερο γύρο.

Οι εκτιμήσεις της Ipsos-Sopra Steria διαμορφώνονται ως εξής:

Η δημοσκόπηση της iFOP δίνει τα εξής αποτελέσματα:

Οι κάλπες στα περισσότερα εκλογικά τμήματα έκλεισαν στις 19:00 ώρα Γαλλίας(20:00 ώρα Ελλάδος, και ακολούθησαν μια ώρα αργότερα τα εκλογικά τμήματα στα μεγάλα αστικά κέντρα προκειμένου να ξεκινήσει η καταμέτρηση.

Η συμμετοχή του κόσμου ήταν αρκετά μεγάλη, αντίθετα με τις προβλέψεις που ήθελαν μεγάλο ποσοστό αποχής με το ποσοστό να της συμμετοχής να φτάνει το 69,7%.

Γαλλία ουρές

Photo: Reuters/Luke Macgregor

Τα μέτρα ήταν δρακόντεια καθ’όλη τη διάρκεια της διαδικασίας αφού, ήταν η πρώτη φορά που κατά την διάρκεια της 5ης Δημοκρατίας που προεδρικές εκλογές διεξάγονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης στην Γαλλία.

Μεγάλη ήταν και η συμμετοχή των Γάλλων του εξωτερικού με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών που ζουν στη Βρετανία οι οποίοι, ήταν κατά 10% περισσότεροι από το 2012.

Οι δημοσκοπήσεις για τον β’ γύρο

macron_le_pen

Δημοσκόπηση της IPSOS/SOPRA STERIA δείχνει τον Macron νικητή στον β’ γύρο με 62% έναντι της Le Pen, η οποία φέρεται να συγκεντρώνει το 38%.

Δημοσκόπηση της HARRIS INTERACTIVE δείχνει και πάλι πρώτο τον Macron με 64%.

Μεγάλη στήριξη σε Macron στον β’ γύρο

Fillon, Baroin, Hamon,Valls και Cazeneuve δήλωσαν ανοιχτά πως πρόκειται να στηρίξουν τον E. Macron στον β΄γύρο των προεδρικών εκλογών. Ο Melenchon απ’ την πλευρά του δεν θέλησε να πάρει θέση για τον β’ γύρο.

O Francois Hollande λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων τηλεφώνησε τον E. Macron και τον συνεχάρη για την είσοδό του στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών.

Η δήλωση του Fillon: 

Πρέπει να επιλέξουμε το προτιμότερο για τη χώρα μας. Η αποχή δεν βρίσκεται στα πολιτικά μου γονίδια, ειδικά όταν ένα εξτρεμιστικό κόμμα πλησιάζει στην εξουσία. Το Εθνικό Μέτωπο είναι γνωστό για τη βία και την έλλειψη ανοχής του στο διαφορετικό, το πρόγραμμά του θα οδηγούσε τη χώρα μας στη χρεοκοπία και σε ένα ευρωπαϊκό χάος. Ο εξτρεμισμός δεν μπορεί παρά να φέρει δυστυχία και διαιρέσεις στη Γαλλία. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το ψηφίσει κανείς ενάντια στην Άκρα Δεξιά. Θα ψηφίσω υπέρ του Macron. Θεώρησα ότι ήταν καθήκον μου να σας το πω χωρίς περιστροφές, μένει σε σας να το εκτιμήσετε με βάση τη συνείδησή σας για το τι είναι καλύτερο για τη χώρα σας και τα παιδιά σας

O E. Valls έγραψε στο Twitter πως, όπως και στον πρώτο γύρο, έτσι και στον δεύτερο,θα ψηφίσει Macron:

Την ίδια στιγμή Juncker και Merkel συνεχάρησαν τον Macron και του ευχήθηκαν τα καλύτερα στον β’ γύρο.