Ότι η οικονομία σταθεροποιήθηκε και πλέον μπορούμε να μιλήσουμε για ανάκαμψη η οποία όμως χρειάζεται υποβοήθηση δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, κατά την ομιλία του σε προσυνεδριακή εκδήλωση-συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αποθήκη Δ΄ του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

«Υπάρχουν δύο εμφανή φαινόμενα. Ό,τι η οικονομία σταθεροποιήθηκε. Ένα χρόνο μετά, είναι εμφανή τα στοιχεία σταθεροποίησης της οικονομίας. Είμαστε στο οριακό σημείο, στο οποίο μπορούμε μετά βεβαιότητας να πούμε ότι αφήνουμε πίσω την ύφεση και ότι από το δεύτερο τρίμηνο του 2016 και μετά – και εφόσον συνεχίσουν οι θετικές ενδείξεις της οικονομίας- μπορούμε να μιλήσουμε για μια ανάκαμψη της οικονομίας. Ανάκαμψη,όμως,η οποία απαιτεί κι άλλα πράγματα. Η ανάκαμψη αυτή χρειάζεται υποβοήθηση» εξήγησε ο Γιώργος Σταθάκης υποστηρίζοντας ότι η οικονομία πλέον σταθεροποιήθηκε.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε και στην δέσμευση της Κυβέρνησης για μείωση στο ελάχιστο της γραφειοκρατίας για τις νέες επιχειρήσεις τονίζοντας ότι ήδη στη Βουλή έχουν κατατεθεί δύο νομοσχέδια. «Το ένα προβλέπει την ηλεκτρονική ίδρυση εταιριών μέσα από τα Επιμελητήρια και το δεύτερο αφορά στην αυτοαδειοδότησητων εταιριών.Δηλαδή, θα ανοίγουν, θα λειτουργούν και ο έλεγχος θα έρχεται εκ των υστέρων. Η αυτοαδειοδότηση θα αρχίσει από τέσσερις σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, με πρώτο αυτόν της εστίασης και εν συνέχεια θα επεκταθεί και σε άλλους».

Μέχρι το τέλος του 2016 θα ξεκινήσει η λειτουργία των 30 Κέντρων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας αναφερόμενος στα “κόκκινα δάνεια” και εξήγησε πως για τις μικρές, μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες χρωστούν ταυτόχρονα και στο κράτος και σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, θα νομοθετηθεί η δημιουργία ενός εξωδικαστικού μηχανισμού γρήγορης διευθέτησης των χρεών αυτών.

Photo:Alexandros Michailidis / SOOC