Οι φτωχοί είναι πιο γενναιόδωροι

LIKE US ON FACEBOOK

Ενώ στην εποχή μας, η οικονομική ανισότητα ολοένα και αυξάνεται, μια μελέτη φέρνει στο φως ότι οι πλούσιοι άνθρωποι είναι πιο συγκρατημένοι σχετικά με τα χρήματα που δίνουν για φιλανθρωπίες. Τι κι αν έχουν περισσότερα να τους περισσεύουν; Οι φτωχοί είναι πιο γενναιόδωροι! Σου ακούγεται παράξενο; Ίσως επειδή μπορούν να καταλάβουν τι θα πει να ζεις χωρίς τα απαραίτητα…

Σε μια σειρά πειραμάτων, που έκανε μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Berkeley, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ανήκουν σε χαμηλότερες κοινωνικο-οικονομικές τάξεις είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο ανοιχτοχέρηδες. Από ότι φαίνεται οι πλούσιοι έχουν καβουράκια στις τσέπες τους.

Σε ένα από αυτά τα πειράματα, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον διδακτορικό φοιτητή, Paul Piff, έδωσαν στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να μοιραστούν $10 με έναν ανώνυμο, ξένο προς αυτούς. Λίγες ημέρες νωρίτερα, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο ανέφεραν την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που είχαν οι ίδιοι τοποθετήσει τον εαυτό τους σε κατώτερη κοινωνική κλίμακα, ήταν πράγματι πιο γενναιόδωροι από τους ανώτερους οικονομικά συμμετέχοντες.

Η διαπίστωση αυτή είναι σύμφωνη με τα αποτελέσματα της εθνικής έρευνας που δείχνουν ότι οι άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα είναι πιθανότερο να δωρίσουν ένα μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους, για φιλανθρωπικούς σκοπούς από τους ανθρώπους με ανώτερα εισοδήματα.

Σε άλλα πειράματα, οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η μεγαλύτερη τάση των συμμετεχόντων κατώτερης τάξης να είναι ευγενικοί, εξυπηρετικοί, ή πολύ κοινωνικοί,  θα μπορούσε να προέρχεται από τη μεγαλύτερη ανησυχία τους για την ισότητα και τις ίσες αξίες για την ευημερία των άλλων ανθρώπων και από τα ισχυρότερα συναισθήματα συμπόνιας που τρέφουν για τους άλλους, σε σχέση με τους εύπορους ανθρώπους.

Ο Piff και οι συνάδελφοι του υποστηρίζουν ότι οι φτωχοί ίσως να αισθάνονται περισσότερο το αίσθημα της συμπόνιας, επειδή είναι περισσότερο συνδεδεμένοι με τους γύρω τους, ψυχολογικά και κοινωνικά.
Copyright © iPop 2012 - 2020 | All rights reserved