Είναι σχεδόν αδύνατο να ελεγχθούν τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα είναι η άποψη που εκφράζει η Frontex, μέσω εκπροσώπου της στο Γαλλικό Πρακτορείο, λέγοντας πως υπάρχουν νομικά και γεωγραφικά εμπόδια που καθιστούν δύσκολο τον έλεγχο.

Η Εύα Μονκιούρ από την Frontex τόνισε πως: «Όταν τα πλοία περισυλλέγουν μετανάστες στη θάλασσα, είναι απλώς νομικά αδύνατον για τη Frontex να τους επαναπατρίσει. Έτσι ήταν ανέκαθεν, αυτή είναι η αρχή της μη επαναπροώθησης. Είναι πολύ εύκολο να φτάσει κανείς στην Ελλάδα δια θαλάσσης. Δεν έχουμε να κάνουμε με έναν αγρό, όπου μπορούμε να τοποθετήσουμε έναν φράχτη.

Με βάση το διεθνές δίκαιο, κάθε άνθρωπος που περνά τα ευρωπαϊκά σύνορα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει αίτημα για τη χορήγηση ασύλου».

Η ίδια εξήγησε στην συνέχεια ότι «τα πλοία όταν εντοπίσουν πρόσφυγες δεν μπορούν παρά να τους μεταφέρουν στην Ελλάδα. Στη μέση της θάλασσας είναι αδύνατον να τους ερευνήσουμε, πολύ περισσότερο που συχνά δεν διαθέτουν έγγραφα ταυτότητας. Μόνο εκείνοι που περισυλλέγονται από τους Τούρκους οδηγούνται στην Τουρκία», και πρόσθεσε:

Και μόνο οι διακινητές κάνουν στροφή 180 μοιρών όταν αντικρίζουν τα πλοία της Frontex, γιατί κινδυνεύουν με φυλάκιση. Οι μετανάστες δεν κινδυνεύουν με τίποτα – παρά μόνο όταν διακινδυνεύουν τη ζωή τους στην ανοιχτή θάλασσα – γιατί οι περισσότεροι θέλουν να ζητήσουν άσυλο και οι άλλοι θέλουν μόνο να φτάσουν στην Ευρώπη 

Η εκπρόσωπος της Frontex θέλησε να δείξει την έκταση του προβλήματος λέγοντας ότι «Το να προσπαθείς να εντοπίσεις ένα πλοιάριο με πρόσφυγες είναι σαν να ψάχνεις ένα αυτοκίνητο σε μια χώρα σαν τη Ρουμανία.
Αυτοί που φεύγουν από τη Λιβύη πλέουν στα διεθνή θαλάσσια ύδατα, όπου η νομοθεσία προστατεύει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και απαγορεύει στις λιμενικές αρχές να παρεμποδίσουν ένα πλοιάριο, παρά μόνο για να παράσχουν βοήθεια στους επιβάτες του.

Το πρόβλημα επομένως δεν υπάρχει μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, αφού τα πλοία της Frontex βρίσκονται πάντα στα χωρικά ύδατα της μίας ή της άλλης χώρας».

Την ίδια στιγμή Έλληνες πολιτικοί και Κομισιόν διαψεύδουν ότι υπάρχει φόβος για αποπομπή της Ελλάδας από την Σένγκεν.