Φονικό αποδείχθηκε το πέρασμα του Εγκέλαδου απ’ την Νέα Ζηλανδία καθώς δύο άνθρωποι έχασαν την ζωή τους απ’ τον σεισμό ύψους 7,8 βαθμών Ρίχτερ. Ένα τσουνάμι ύψους 2 μέτρων ακολούθησε τον σεισμό, αναγκάζοντας χιλιάδες πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

https://twitter.com/TRobinsonNew/status/797875278135508993

Ο ισχυρός σεισμός είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν άνθρωποι και να προκληθούν υλικές ζημιές. Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, ελικόπτερα παραλαμβάνουν τους τραυματίες για να τους μεταφέρουν στα νοσοκομεία.

Εκπρόσωπος των πρώτων βοηθειών δήλωσε: «Έχουμε αρχίσει να λαμβάνουμε πληροφορίες για τραυματίες από την πληγείσα περιοχή, όπως επίσης από το Κάλβερντεν και το Καϊκούρα. Εντούτοις σε αυτό το στάδιο δεν έχουμε κάτι το συγκεκριμένο».

Μετά το τσουνάμι δύο μέτρων που «χτύπησε» τη βορειοανατολική ακτή της Νέας Ζηλανδίας γύρω στις 15:00 ώρα Ελλάδος, οι Αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για τσουνάμι που ενδεχομένως να φθάσει ακόμα και τα 5 μέτρα.

«Τα πρώτα κύματα έπληξαν τις ακτές αλλά γνωρίζουμε ότι είναι πολύ νωρίς για να καταγράψουμε τον πραγματικό αντίκτυπο», είπε η συντονίστρια του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.

Η ανησυχία μας έγκειται σε αυτά που θα ακολουθήσουν. Τα κύματα που αναμένεται να μας πλήξουν το επόμενο διάστημα ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερα σε σύγκριση με τα προηγούμενα

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έχει γνωστοποιήσει ότι σε ορισμένες περιοχές ο κίνδυνος έχει μειωθεί και οι πολίτες μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα περιοχές που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο.

Οι κάτοικοι των περιοχών που κινδυνεύουν μεταφέρονται σε ασφαλείες τοποθεσίες.

Προβλήματα υπάρχουν με την ηλεκτροδότηση και το σύστημα τηλεπικοινωνιών σε πολλές περιοχές, ενώ δρόμοι έχουν κλείσει λόγω κατολισθίσεων.

Ορισμένα σχολεία θα μείνουν προληπτικά κλειστά.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Οι άνθρωποι στο Ουέλινγκτον βρίσκονται στους δρόμους και εκκενώνουν την περιοχή. Σε δηλώσεις τους στα τοπικά ΜΜΕ δηλώνουν συγκλονισμένοι και περιγράφουν ότι την ώρα του σεισμού κοιμόντουσαν. «Κοιμόμασταν και το κτίριο ξεκίνησε να κουνιέται. Κοιτούσα έξω απ’ το παράθυρο και απλά έβλεπα και το διπλανό κτίριο να κουνιέται».

«Ολόκληρο το σπίτι κουνήθηκε σαν φίδι και μερικά πράγματα έσπασαν, το ηλεκτρικό κόπηκε», τόνισε μια γυναίκα που μένει κοντά στο βόρειο άκρο του Νότιου Νησιού.

Αξίζει να τονίσουμε ότι το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης ήταν 91 χλμ. βόρεια-βορειοανατολικά της πόλης Κράιστσερτς, η οποία το 2011 είχε «χτυπηθεί» απ’ τον φονικό σεισμό 6,3 Ρίχτερ, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 185 ανθρώπων.

Δείτε LIVE εικόνα απ’ την πρωτεύουσα της Ν. Ζηλανδίας:

 

Photo: Ross Setford/SNPA, via Associated Press