Εκκρεμότητες έχουν μείνει που πρέπει να εκπληρώσει η Κυβέρνηση μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας: Η εύρεση της τελικής μορφής του αυτόματου «κόφτη», η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα ύψους 1,8 δις ευρώ και η εκπλήρωση ακόμα 17 προαπαιτούμενων που είναι απαραίτητα για την εκταμίευση της δόσης.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, ότι ο «κόφτης» θα αφορά όλες τις δαπάνες, πέραν των προνομιακών επιδομάτων και των επιδομάτων ανεργίας. Ακόμα έγινε γνωστό ότι ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται κάθε Απρίλιο εάν η έκθεση της Eurostat δείχνει ότι δεν υπάρχει επίτευξη των στόχων.

Η διαδικασία θα έχει ως εξής:

 • Τον Απρίλιο κάθε έτους ανακοινώνονται τα στοιχεία της Eurostat για το προηγούμενο έτος.
 • Αν η Ελλάδα βρίσκεται εντός των στόχων της συμφωνίας, κανένα απολύτως μέτρο δεν λαμβάνεται.
 • Αν η Ελλάδα βρίσκεται κάτω του στόχου που έχει τεθεί τότε θα εκδίδεται προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα μειώνονται οι δαπάνες σε συγκεκριμένους κωδικούς (με μέριμνα φυσικά για τα ευαίσθητα ζητήματα όπως πχ κοινωνική πρόνοια, επιδόματα ανεργίας κλπ.). Αλλά κάτι αντίστοιχο θα έπρεπε να συμβεί έτσι κι αλλιώς σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους.
 • Σε περίπτωση εφαρμογής του μηχανισμού αυτή θα αφορά στους ήδη συμφωνημένους από το καλοκαίρι δημοσιονομικούς στόχους. Άρα, δεν πρόκειται για νέο μνημόνιο ή για υπέρβαση των όσων είχαν ψηφιστεί (και από τη ΝΔ) το καλοκαίρι.
 • Η βασική επιτυχία της κυβέρνησης είναι ότι με το μηχανισμό κερδίζει τρία «καθαρά» χρόνια για να προσηλωθεί απερίσπαστη στην άσκηση της πολιτικής της, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, και αυτό διότι:
 • Τον Απρίλιο 2017 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2016 τα οποία πολύ εύκολα θα υπερκαλύψουν το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% (το οποίο έχει πρακτικά κλειδώσει από φέτος)
 • Τον Απρίλιο 2018 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2017 τα οποία με βάση την πρόβλεψη για 2,7% ρυθμό ανάπτυξης θα έχουν καλύψει άνετα το στόχο του 1,5%
 • Τον Απρίλιο του 2019 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για το 2018 με στόχο 3,5%. Εκεί τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα λόγω του υψηλότερου στόχου αλλά η Ελλάδα αναμένεται ως τότε να έχει βγει στις αγορές και να έχει εξέλθει από το Μνημόνιο.

Την Τετάρτη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσει στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ το πολυνομοσχέδιο που θα περάσει από την Ολομέλεια της Βουλής το Σαββατοκύριακο.

Το νομοσχέδιο θα έχει κατατεθεί μέχρι την Τετάρτη. Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα συζητηθεί στις Επιτροπές της Βουλής, ενώ το Σάββατο θα ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια.

Τι περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο;

 • Έμμεσους φόρους
 • Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων
 • Ρύθμιση για το «πόθεν έσχες»
 • Κόκκινα δάνεια
 • Αυτόματο μηχανισμό

Οι έμμεσοι φόροι:

Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%

Με στόχο έσοδα 450 εκατ. ευρώ αποφάσισε η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές σε: ακίνητα, αυτοκίνητα, καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, ροφήματα, λογαριασμούς σταθερών και κινητών τηλεφώνων, είδη οικιακού εξοπλισμού, συσκευασμένα και μεταποιημένα είδη διατροφής, είδη σερβιριζόμενα σε καταστήματα μαζικής εστίασης, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί και πλήθος και όλα τα αναλώσιμα προϊόντα της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, δηλαδή λιπάσματα, σπόροι, ζωοτροφές, γεωργικά μηχανήματα.

Τέλος 5% σε λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας

Από την 1η Ιουνίου τα σταθερά τηλέφωνα παίρνουν φωτιά! Όχι δεν είναι διαφήμιση κάποιου παρόχου τηλεφωνικών επικοινωνιών αλλά η πραγματικότητα καθώς από την πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού θα επιβληθεί τέλος  5% στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας από την 1η Ιουνίου με στόχο να μπουν στα ταμεία πρόσθετα έσοδα 70 εκατ. ευρώ.

Το «καλύτερο» κομμάτι αυτού του τέλους είναι ότι θα υπολογίζεται επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών. Για παράδειγμα η καθαρή επιβάρυνση για ένα λογαριασμό 100 ευρώ (προ ΦΠΑ) θα φτάνει τα έξι ευρώ, αφού θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η αύξηση του βασικού έμμεσου φόρου από το 23% στο 24%.

Αυξήσεις και στη βενζίνη και το υγραέριο

Άσχημα τα νέα για όσους έσπευσαν να αλλάξουν το βενζινοκίνητο τους όχημα με αέριο καθώς από 1η Ιουνίου έρχονται αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης στη βενζίνη, στο πετρέλαιο και στο υγραέριο με στόχο πρόσθετα έσοδα 520 εκατ. ευρώ.

Ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 9-10 λεπτά το λίτρο, στο πετρέλαιο κίνησης, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο υγραέριο κατά 3 λεπτά το λίτρο. Συνυπολογιζόμενου και του ΦΠΑ 24% επί της πρόσθετης διαφοράς φόρου που θα προκύψει από την αύξηση, η τελική επίπτωση στην λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης θα είναι μια ανατίμηση της τάξεως των 10,5 έως 12,5 λεπτών ανά λίτρο. Ως εκ τούτου από τον Ιούνιο, η απλή αμόλυβδη βενζίνη θα πωλείται σε ολόκληρη σχεδόν της χώρα σε τιμές υψηλότερες των 1,4-1,45 ευρώ ανά λίτρο. Στο πετρέλαιο κίνησης η αύξηση του φόρου κατά 3 λεπτά το λίτρο θα έχει ως συνέπεια, η μέση λιανική τιμή να ανέλθει στα 1,08 – 1,10 ευρώ, ενώ στο πετρέλαιο θέρμανσης η τιμή θα αυξηθεί περίπου κατά 4 λεπτά το λίτρο. Από την αύξηση του ΕΦΚ στη βενζίνη εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν πρόσθετα έσοδα ύψους 300 εκατ. ευρώ. Επιπλέον 100 εκατ. ευρώ προβλέπεται να προκύψουν από την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης, 90 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και 25 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης.

Αύξηση και στον καφέ

Από 1-1-17 θα επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης (ΕΦΚ) κατά 2 ευρώ ανά κιλό καφέ. Αν συνυπολογιστεί και η αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ. Από την επιβολή ΕΦΚ στην τιμή του εισαγόμενου καφέ, το Δημόσιο προσδοκά την είσπραξη πρόσθετων φορολογικών εσόδων ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Αύξηση 0.50-1€ σε κάθε πακέτο τσιγάρων

Αν καπνίζεις η Κυβέρνηση σου δίνει λόγους να το κόψεις καθώς κλείδωσε η αύξηση κατά 9% στον πάγιο και 30% στον αναλογικό φόρο κατανάλωσης που επιβαρύνουν τις τιμές των τσιγάρων, με στόχο πρόσθετα έσοδα 120 εκατ. ευρώ. Με απλά ελληνικά αυτή η αύξηση σημαίνει πως θα αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο.

Και οι ατμιστές όμως θα δουν το κόστος να αυξάνεται καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζει επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.  Το μέτρο βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία και θα εφαρμοστεί από την 1/1/ 2017.

Τέλος και στις μπύρες

Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη μπύρα και η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος έκπτωσης 50% στον ΕΦΚ για τις εταιρίες οινοπνευματωδών ποτών που εδρεύουν στα Δωδεκάνησα, από την 1η Ιουνίου. Από την αύξηση των φόρων αυτών εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν επιπλέον 110 εκατ. ευρώ.

Συνδρομητική τηλεόραση με τέλος 10%

Επιβολή τέλους 10% στη συνδρομητική τηλεόραση από την 1/7/16 και εκτιμάται ότι θα αποδώσει έσοδα ύψους 25 εκατ. ευρώ.

Επιβολή φόρου και στις επενδυτικές εταιρείες

Επιβολή φόρου στις επενδυτικές εταιρίες που εμφανίζονται ως «οχήματα» συλλογικών επενδύσεων ετοιμάζει η Κυβέρνηση από 1/7/16.  Ο φόρος θα επιβαρύνει  εταιρείες επενδύσεων Real Estate, portfolio management companies και εκτιμάται ότι θα αποδώσει έσοδα ύψους 33 εκατ. ευρώ.

Τέλος και στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια

Χτύπημα και στον τουρισμό από το 2018 ετοιμάζει η Κυβέρνηση με επιβολή τέλους ανά διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια από το 2018. Στα ξενοδοχεία δύο αστέρων και πάνω αλλά και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια με δύο κλειδιά. Εκτιμάται ότι θα αποδώσει πρόσθετα έσοδα ύψους 74 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα επιβάλλεται τέλος διαμονής 2 ευρώ ανά δωμάτιο και ανά διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία τριών αστέρων και 4 ευρώ στα τεσσάρων αστέρων.

Για δωμάτιο τριών κλειδιών επιβάλλεται φόρος 0,5 ευρώ ανά διανυκτέρευση και 1 ευρώ στα 4 κλειδιά.

3 αλλαγές στην φορολόγηση των ΙΧ

Τρεις αλλαγές έχουν αποφασιστεί για τα ΙΧ και θα ισχύσουν από  1η Ιουνίου. Οι αλλαγές αναμένεται να αυξήσουν τα έσοδα κατά 120 εκατ. ευρώ.

● Το τέλος ταξινόμησης δεν θα υπολογίζεται πλέον με βάση τα κυβικά εκατοστά του κινητήρα, αλλά την λιανική τιμή που θα δηλώνει κάθε εισαγωγέας, χωρίς τον φόρο και τους εκπεμπόμενους ρύπους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο σενάριο για τα νέα τέλη ταξινόμησης προβλέπει την επιβολή:

4% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει τις 14.000 ευρώ
8% επί της λιανικής τιμής εφόσον αυτή κυμαίνεται από 14.001 έως και 17.000 ευρώ
16% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή προ φόρων από 17.001 έως και 20.000 ευρώ
24% της λιανικής τιμής για Ι.Χ με τιμή από 20.001 έως και 25.000 ευρώ
32% για Ι.Χ με λιανική τιμή από 25.000 ευρώ και πάνω
Τα τέλη ταξινόμησης που προκύπτουν, θα αυξομειώνονται με συντελεστές ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων. Για παράδειγμα, εάν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι έως 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, τα τέλη ταξινόμησης μειώνονται κατά 5%. Στη συνέχεια όμως, αυξάνονται ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων.

● Στο τέλος ταξινόμησης θα ενσωματωθεί και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, ο οποίος θα παύει να ισχύει ως αυτοτελής φόρος. Οι αλλαγές αυτές εκτιμάται ότι θα επιφέρουν μείωση των τελικών τιμών πώλησης στα ΙΧ αυτοκίνητα χαμηλού κυβισμού, χαμηλής αξίας και πολύ χαμηλών εκπομπών ρύπων και αύξηση τιμών στα πολύ ακριβά αυτοκίνητα μεσαίου και υψηλού κυβισμού.

● Το αυτοκίνητο ως τεκμήριο διαβίωσης θα υπολογίζετται με βάση τις λιανικές τιμές των Ι.Χ. και συντελεστές που θα οδηγούν στην απομείωση της αξίας τους.

Φορολόγηση στα μικτα κέρδη των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ

Τέλος, σε εκκρεμότητα βρίσκεται ακόμη η φορολόγηση στα μικτά κέρδη των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, μετά την κατάργηση του τέλους 5 λεπτών ανά στήλη. Η διάταξη για αύξηση της φορολόγησης από το 30% στο 35% στο μικτό κέρδος που είχε κατατεθεί με το προηγούμενο φορολογικό νομοσχέδιο αποσύρθηκε και αναμορφώνεται επί το αναλογικότερο.