Οι Αμερικάνοι το λένε “Fake it ‘Til You Make it”, μπορούμε όμως να προσποιηθούμε μέχρι να το καταφέρουμε; Είναι απλά ένα ωραίο τσιτάτο ή τρόπος ζωής;

Η ευτυχία, λένε οι ψυχολόγοι, έρχεται όταν οι άνθρωποι σταματούν να παρακαλούν και ξεκινούν να ζουν την πραγματική ζωή.

Καταλαβαίνω απόλυτα γιατί πολλοί άνθρωποι φοβούνται το είδος της διαφάνειας και της ειλικρίνειας. Είμαστε όντα, με ένα νευρικό σύστημα, το οποίο εξελίχθηκε με στόχο να φοβόμαστε βαθιά ότι θα απορριφθούμε από τη φυλή μας. Η αποδοχή μπορεί να είναι το καλύτερο συναίσθημα, και για μερικούς ανθρώπους, μπορεί να είναι θέμα επιβίωσης.

Παράλληλα, για τους περισσότερους από εμάς, είναι καλύτερο μακροπρόθεσμα να είμαστε ο εαυτός μας και να ρισκάρουμε να μην μας αποδεχθούν οι υπόλοιποι από το να υποφέρουμε από το άγχος και την ένταση που προέρχεται από το να προσποιείσαι ότι είσαι κάποιος που δεν είσαι.

Μήπως αυτό σημαίνει, όμως, ότι μπορούμε πάντα να εκφράσουμε αυτό που αισθανόμαστε; Ότι μπορούμε να λέμε πάντα αυτό που σκεφτόμαστε; Ότι ποτέ δεν θα κάνουμε πράξη κάτι το οποίο δενμας βρίσκει 100% σύμφωνους;

Υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ του να ζεις την αλήθεια και να λες πάντα ό, τι είναι στο μυαλό σου. Έχει όμως τεράστια σημασία να γνωρίζεις εσύ την αλήθεια σου και να είσαι ήρεμος μέσα σου, ακόμα και αν δεν δείξεις τίποτα από αυτά στους γύρω σου.

Και σ αυτό το σημείο γίνεται “δυσκολο” καθώς εσύ μπορε΄να φοβάσαι αλλά να μην το δείχνεις και να πρέπει να προσποιηθείς ότι είσαι χαρούμενος… ή έστω να μην δείξεις κανένα συναίσθημα. Και τότε τι γίνεται; Υποκρίνεσαι ότι είσαι καλά μέχρι να γίνεις καλά;

Ο τρόπος που λειτουργεί: Κάτι συμβαίνει, ή έχουμε μια σκέψη ή ανακαλούμε μία ανάμνηση που προκαλεί ένα συναίσθημα. Με τη σειρά του, το συναίσθημα πυροδοτεί συμπεριφορά.

Μερικές φορές, η συμπεριφορά είναι η καταστολή, η πράξη του να προσποιείσαι ότι δεν αισθάνεσαι αυτό που πραγματικά αισθάνεσαι. Ή ένα συναίσθημα πυροδοτεί μια μουδιασμένη συμπεριφορά, έτσι ώστε να μην αισθάνεσαι πραγματικά κάτι, όπως όταν αρχίζεις να αισθάνεσαι βαρεμάρα ή άγχος και ελέγχεις το κινητό σου.

Τα συναισθήματα ενεργοποιούν τα φορτία των συμπεριφορών. Μπορούν να μας κάνουν να αγκαλιάσουμε κάποιον που αγαπάμε ή να επιτεθούμε όταν αισθανθούμε θυμωμένοι.

Έτσι και πάλι: Αν προσπαθούμε να ζήσουμε με συνολική ακεραιότητα, αν προσπαθούμε να «ζήσουμε την αλήθεια μας», σημαίνει ότι πάντα θα ενεργούμε με βάση τα συναισθήματά μας;

Και πάλι, δεν το πιστεύω. Γιατί; Επειδή πολλές φορές απλά δεν είναι αποτελεσματικό. Δεν θα μας βοηθήσει να αισθανθούμε λ΄λιγότερο άγχος ή να είμαστε πιο ειλικρινείς. Με τον ίδιο τρόπο που εμείς δεν λέμε ό, τι περνάει από το μυαλό μας, έτσι δεν χρειάζεται να εργούμε και με βάση κάθε συναισθηματική παρόρμηση μας. Πρέπει να είμαστε ενήμεροι για το τι αισθανόμαστε, σίγουρα, αλλά δεν πρέπει πάντα να ενεργού,ε με τρόπους που τα συναισθήματά μας θα υπαγορεύουν.

Κια μπορεί το Fake it ‘Til You Make it να είναι ωραίο τσιτάτο, αλλά υπάρχουν μερικοί μέθοδοι για να κρατάς τον εαυτό σου ακέραιο όταν έχεις την τάση να προσποιείσαι!

  1. Ρώτα τον εαυτό σου τι αισθάνεται. Φοβάσαιτι θα σκεφτούν οι άλλοι για σένα; Μήπως αποφεύγεις μια ενοχλητική αλήθεια ή κάποια έντονα συναισθήματα;
  2. Επέτρεψε στον εαυτό σου να αισθανθεί ό, τι είναι αυτό που αισθάνεται. Όλα τα συναισθήματα είναι εντάξει και αποτελούν βασικό μέρος της νοημοσύνης σου.
  3. Εκτίμησε την κατάσταση. Μπορείς με ασφάλεια να μοιραστείς τα συναισθήματά σου με άλλους; Αυτό θα σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα; Αν ναι, μοιράσου τα.
  4. Αποφάσισε ποια είναι η κατάλληλη συμπεριφορά με βάση το πώς θέλει ςνα αισθάνεσαι. Αν φοβάσαι, για παράδειγμα, μπορεί να θέλεις να επιλέξεις μια συμπεριφορά για να ηρεμήσεις το φόβο, όπως να πάρεις βαθιές ανάσες.
  5. Τέλος, έλεγξε ξανά με τον εαυτό σου και δες πως αισθάνεσαι. Μπορεί τώρα να αισθάνεσαι ηρεμία και λίγο φοβισμένη.
Το κείμενο υπογράφει η  Christine Carter, Ph.D., κοινωνιολόγος του UC Berkeley’s Greater Good Science Center.