Πρόσφατη βρετανική επιστημονική μελέτη, ερευνά τα ποσοστά επιτυχημένων κυήσεων μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης, ενθαρρύνοντας τις γυναίκες να συνεχίζουν τις προσπάθειες σύλληψης,εντός ενός ορίου προσπαθειών, καθώς οι περισσότερες εξωσωματικές δεν αποδίδουν από την πρώτη φορά.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Μπρίστολ και της Γλασκώβης, επισημαίνουν σε σχετική τους μελέτη, πως πάνω από τα δύο τρίτα γυναικών, οι οποίες  υποβάλλονται στη διαδικασία εξωσωματικής, επιτυγχάνουν τελικά να συλλάβουν ως και την έκτη προσπάθειά τους.

Οι επιστήμονες, αφού μελέτησαν στοιχεία 157.000 γυναικών, διαπίστωσαν πως το ποσοστό των επιτυχημένων τοκετών επιτυγχάνεται με την πρώτη απόπειρα, μόλις στο 29,5% των περιπτώσεων, ενώ το 20,5% των γυναικών συλλαμβάνει τελικά κατά την τέταρτη προσπάθεια, το 17,4% κατά την έκτη και το 15,7% κατά την ένατη προσπάθεια εξωσωματικής.

Συμπερασματικά, οι ερευνητές διαπιστώνουν πως δύο στις τρεις γυναίκες με ποσοστό 67,4% επιτυγχάνουν στην εξωσωματική ως και την έκτη προσπάθειά τους.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές υπογραμμίζουν πως ενώ είναι φυσιολογικό οι γυναίκες να απογοητεύονται, με τα αρνητικά αποτελέσματα των πρώτων προσπαθειών τους, προκειμένου να συλλάβουν, ωστόσο μέσω της έρευνα τους επιχειρούν να εμψυχώσουν όλες τις γυναίκες που επιθυμούν να αποκτήσουν ένα παιδί.

Παρ’ όλα αυτά επισημαίνεται, πως οι απόπειρες εξωσωματικής γονιμοποίησης θα πρέπει να συνεχίζονται εντός ενός λογικού πλαισίου, καθώς πρόκειται για μια εξαιρετικά κοστοβόρα και ψυχοφθόρα διαδικασία, χωρίς να παραγνωρίζεται κι ο ιατρικός κίνδυνος εξαιτίας της επιβάρυνσης των ωοθηκών, υπενθυμίζοντας πως υπάρχουν κι εναλλακτικές λύσεις για την απόκτηση ενός παιδιού, όπως είναι αυτή της υιοθεσίας.

Σχετικά τέλος για τα αίτια των αποτυχημένων εξωσωματικών, οι επιστήμονες τονίζουν πως η ηλικία της γυναίκας παίζει σημαντικό ρόλο. Πριν τα 40 τους, επιτυχημένες απόπειρες σύλληψης μέσω εξωσωματικής έχει το 32,3% των γυναικών και 17% με την έκτη, ενώ για τις γυναίκες άνω των 40 ετών τα ποσοστά φτάνουν μόλις το 12,% και το 6,9% αντίστοιχα.