Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προτείνει να ανακεφαλαιοποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες πριν από την πρώτη αξιολόγηση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του γερμανικού οικονομικού περιοδικού Wirtschaftswoche, η ΕΚΤ επιθυμεί τη  χαλάρωση των όρων που συμφωνήθηκαν κατά την υπογραφή του τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα για την καταβολή έως και 15 δισεκ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες.

Την περασμένη εβδομάδα, στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ,Μάριο Ντράγκι, υπογράμμισε πως οι ελληνικές τράπεζες πρέπει απαραίτητα να λάβουν χρήματα μέχρι τις 15 Νοεμβρίου κι όχι έπειτα από την ολοκλήρωση των διαδικασιών της σχετικής  με την πορεία εφαρμογής του προγράμματος αξιολόγησης.

Σύμφωνα με το άρθρο, η ΕΚΤ εμφανίζεται πρόθυμη να αρκεστεί στις μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ελλάδας, αντί των αρχικών προβλεπόμενων μεταρρυθμίσεων που θα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να λάβουν κεφάλαια, πρόταση με την οποία πολλές χώρες μέλη της ευρωζώνης διαφωνούν. Όμως, το άρθρο υπογραμμίζει την επιρροή που ο Ντράγκι μπορεί να ασκήσει προκειμένου να αλλάξει το μέχρι τώρα συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα πάλι με εκτιμήσεις του Eurogroup, ο Δεκέμβριος κι όχι ο Νοέμβριος αποτελεί περισσότερο ρεαλιστικό μήνα, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης της Ελλάδας. Μέχρι τότε όμως κρίνεται απαραίτητη η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.