Η προσφυγική κρίση είναι «εξαιρετική περίσταση» και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να ερευνηθούν οι επιπτώσεις στην οικονομία των κρατών-μελών με την εξέταση των προϋπολογισμων, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, την Τρίτη.
Σύμφωνα με λεγόμενα του προεδρεύοντα του Ecofin και υπουργού Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκρανιέτα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει στις γνωμοδοτήσεις της για τη συμμόρφωση των κρατών-μελών με το Σύμφωνο Σταθερότητας τις ρεαλιστικά έξοδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού το 2015 και το 2016.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, τόνισε ότι θα ερευνηθεί η κάθε περίπτωση ξεχωριστά, μετά από αίτημα του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους, και εφόσον γίνει διαπίστωση ότι υπάρχει αύξηση των δημόσιων εξόδων που έχουν σχέση με το προσφυγικό θα ισχύσει η πρόβλεψη για ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας «λόγω ασυνήθιστων γεγονότων εκτός του ελέγχου του συγκεκριμένου κράτους-μέλους».
Ακομη, κατά τη συνεδρίαση, συζητήθηκε η χρηματοδότηση-γέφυρα του Ενιαίου Ταμείου για την Εξυγίανση των Τραπεζών. Τα κράτη μέλη ήρθαν σε συμφωνία λέγοντας ότι η οικονομική ενίσχυση θα έρθει πρώτα από εθνικές πιστωτικές γραμμές, ενώ οι όροι και οι προϋποθέσεις της χρηματοδότησης-γέφυρας πρόκειται να έχουν τελειοποιηθεί μέχρι την επόμενη συνεδρίαση.
Καταλήγοντας, συζητήθηκε η ένωση κεφαλαιαγορών, η εμβάθυνση της ΟΝΕ και η οικονομική ενίχυση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενόψει της 21ης Διάσκεψης των μερών της Σύμβασης πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC), που θα λάβει χώρα στο Παρίσι από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου 2015.