Έτοιμη είναι η Angela Merkel να κάνει το μεγάλο βήμα για το χρέος και να πει «ναι» για την ελάφρυνσή του, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, την ίδια στιγμή κατά την οποία το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει ότι δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα μιας χώρας, της οποίας το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Πιο συγκεκριμένα, η γερμανική Handelsblatt, επικαλούμενη πληροφορίες απ’ τη συνάντηση Merkel- Lagarde, μεταδίδει ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος πρόκειται να δεχθεί μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, εάν η Κυβέρνηση της Ελλάδας προχωρήσει στη νομοθέτηση των πρόσθετων μέτρων.

Μπορεί να μην έγινε κάποια επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τις διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Merkel και Lagarde, όμως, σύμφωνα με την οικονομική γερμανική εφημερίδα, η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων και η κ. Merkel φάνηκε να είναι κοντά στο να πει «ναι» για ελάφρυνση του χρέους.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, «ουσιαστικά οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είχαν ήδη συμφωνήσει τον περασμένο Μάιο ότι μετά το τέλος του προγράμματος βοήθειας το καλοκαίρι του 2018 θα προβούν σε νέα ελάφρυνση (σ.σ. των όρων) των δανείων βοήθειας εφόσον είναι απαραίτητο». Αυτό θα εξακολουθήσει να ισχύει, υπογραμμίζει η εφημερίδα, για να προσθέσει ωστόσο ότι «η καγκελάριος φαίνεται πρόθυμη να εκπληρώσει μια επιθυμία του ΔΝΤ: Τα πιθανά μέτρα για το χρέος πρόκειται να συγκεκριμενοποιηθούν κιόλας σύντομα, ακόμη κι αν εφαρμοστούν μόλις το καλοκαίρι του 2018 και ως εκ τούτου μετά τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές».

Merkel- Lagarde συμφώνησαν να πιέσουν τον Τσίπρα

Η Handelsblatt μεταδίδει ακόμα ότι οι Merkel-Lagarde όρισαν και τη σειρά των επόμενων βημάτων για τις μεταρρυθμίσεις:

Πρώτα πρέπει η Ελλάδα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις: Η Κυβέρνηση στην Αθήνα σε καμία περίπτωση δεν έχει εκπληρώσει όλους τους υπεσχημένους όρους. Και θα πρέπει επιπρόσθετα να ψηφίσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ το 2019 και 2020

Παράλληλα, η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι Merkel και Lagarde συμφώνησαν να αυξήσουν τις πιέσεις στον Αλέξη Τσίπρα ώστε να εκπληρώσει όλους τους όρους.

«Μόνο όταν η Αθήνα έχει τελειώσει με τις μεταρρυθμίσεις και έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα συγκεκριμενοποιηθούν οι χειρισμοί που αφορούν το χρέος» γράφει η εφημερίδα, τονίζοντας ότι το Βερολίνο μπορεί να φανταστεί μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων σε έναν ορισμένο βαθμό.

«Επιφυλάξεις υπάρχουν σε ό,τι αφορά τη μείωση των επιτοκίων. Κατά την άποψη του Βερολίνου δεν είναι δυνατό να περιοριστεί το ύψος των επιτοκίων. Διότι αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε ένα είδος μεταφοράς κεφαλαίων των κρατών της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα».