Οι αρχές οι οποίες διερευνούν τη φονική πυρκαγιά στο Grenfell Tower στο Λονδίνο υποψιάζονται πως είναι πιθανό να έχει διαπραχθεί εταιρική ανθρωποκτονία.

Ο όρος αναφέρεται στην ευθύνη που μπορεί να έχουν οργανισμοί και εταιρείες για την πρόκληση θανάτου.

Σε επιστολή προς τους κατοίκους που επλήγησαν απ΄την καταστροφή η Μητροπολιτική Αστυνομία ανέφερε πως η ευθύνη βαραίνει το τοπικό δημοτικό συμβούλιο του Kensington και Chelsea, στο οποίο άνηκε το πολυώροφο κτίριο καθώς και τον Οργανισμός Διαχείρισης Ενοίκων Kensington και Chelsea που το διαχειριζόταν.

Μετά από μία αρχική αποτίμηση των πληροφοριών, ο επικεφαλής αξιωματικός της έρευνας ενημέρωσε τον Βασιλικό Δήμο του Kensington και Chelsea καθώς και τον Οργανισμό Διαχείρισης Ενοίκων του Kensington και Chelsea ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες πως αμφότεροι οι οργανισμοί ίσως έχουν διαπράξει το αδίκημα της εταιρικής ανθρωποκτονία

 

Η επικεφαλής του Συμβουλίου Elizabeth Campbell δήλωσε πως οι κάτοικοι αξίζουν απαντήσεις για τη φονική πυρκαγιά και ότι «θα υποστηρίξουμε την έρευνα της αστυνομίας και θα συνεργαστούμε με όποιον τρόπο μπορούμε».

Ένας βουλευτή δήλωσε πως θα πρέπει να επιβληθεί φόρος για ανθρωποκτονία βαρείας αμέλειας καθώς η εταιρική ανθρωποκτονία φέρει μόνο πρόστιμα.

Το βρετανικό δίκαιο ορίζει ότι για να αποδειχθεί η εταιρική ανθρωποκτονία απαιτούνται επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που να στοιχειοθετούν βαρεία παράβαση καθήκοντος επιμέλειας.

Τουλάχιστον 80 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στις 14 Ιουνίου, μετά απ΄την φονική πυρκαγιά που ξέσπασε στο 24ώροφο κτίριο του Grenfell Tower στο Λονδίνο.