Την αισιοδοξία του για το κλείσιμο της αξιολόγηση έως το τέλος Σεπτεμβρίου εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του σε τηλεοπτική εκπομπή το πρωί της Τρίτης. Τις εκτιμήσεις του για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έκανε και ο Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος απάντησε σε ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή, Δημήτρη Παπαδημούλη αναφέροντας: «Για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης υπεύθυνες είναι κατ’ ουσίαν οι ελληνικές αρχές».

Ο Γιώργος Σταθάκης επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «τα 2,8 δισ. ευρώ θα εκταμιευτούν στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου».

Ενώ αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε την πεποίθηση πως «το γ’ τρίμηνο θα κλείσει σε θετικό πρόσημο, γεγονός που σημαίνει ότι η οικονομία μπαίνει σε φάση ανάπτυξης».

Και πρόσθεσε:

Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής που γυρίζει η οικονομία

Και παράλληλα, χαιρέτισε τις θετικές ενδείξεις σε εξαγωγές και απασχόληση.

Ο Γιώργος Σταθάκης μίλησε και για τις τράπεζες εκτιμώντας συγκεκριμένα πως σύντομα αναμένεται να οριστούν οι νέες διοικήσεις. Βέβαια, εξήγησε ότι η χρηματοδότηση της οικονομίας συνδέεται άρρηκτα με τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Τι αναφέρει ο Πιερ Μοσκοβισί;

«Στόχος των ελληνικών αρχών και των θεσμικών οργάνων είναι να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις για τη δεύτερη επανεξέταση του προγράμματος όσο το δυνατόν συντομότερα, το φθινόπωρο του 2016» σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και παράλληλα διαβεβαίωσε πως θα συνεργαστεί με τα θεσμικά όργανα και τις ελληνικές αρχές με στόχο την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Για το χρέος:

Ο Πιερ Μοσκοβισί επισήμανε:

«Ο ESM καταβάλλει ήδη προσπάθειες για την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν τη βελτίωση του προφίλ αποπληρωμής του χρέους της Ελλάδας και τη μείωση του κινδύνου επιτοκίου».

«Ο ESM θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για την υλοποίηση μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων δράσεων κατά του χρέους, σύμφωνα με τη δήλωση της ευρωομάδας της 25ης Μαΐου 2016» πρόσθεσε.

photo:Alexandros Michailidis / SOOC