Ανακοίνωση σχετική με τον «πόλεμο» που ξέσπασε μεταξύ Κυβέρνησης- δημοσιογράφων με αφορμή την τραγωδία στην Αίγινα εξέδωσε το Σάββατο η ΕΣΗΕΑ. Χαρακτηριστικά, η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών τονίζει «ο πόλεμος που καλλιεργείται και συντηρείται με επιμέλεια ανάμεσα στην Κυβέρνηση και σε δημοσιογράφους, υποδηλώνει ότι η διαπλοκή εξακολουθεί να προσφέρει άλλοθι για πολιτικές και πρακτικές, ώστε να συντηρηθεί ένα κλίμα απαξίωσης των ΜΜΕ που οδηγεί σε άλλου τύπου μεθοδεύσεις».

Ενώ παράλληλα τονίζει: «Το τραγικό δυστύχημα στην Αίγινα με τους τέσσερις νεκρούς και πέντε τραυματίες έγινε πεδίο αντιπαράθεσης όπου η επικοινωνία υποκατέστησε την έγκυρη και τεκμηριωμένη πληροφόρηση, η φημολογία το ρεπορτάζ, με αποτέλεσμα οι ευθύνες να οδηγούνται σε δεύτερο πλάνο».

Στη συνέχεια η Ένωση υπογραμμίζει πως «με non papers, με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με τη φήμη να υποκαθιστά την είδηση, η επικοινωνία ‘πνίγει’ την ενημέρωση,  με αποτέλεσμα κρίσιμα ερωτήματα να μένουν χωρίς απάντηση».

Ενώ στο κλείσιμο της η ανακοίνωση εξηγεί:

«Αποτελεί παρακαταθήκη ζωής για μας ότι ‘η είδηση είναι ζόρικη υπόθεση’ όταν μάλιστα ενοχλεί. Η δημοσιογραφία έχει κανόνες δεοντολογίας που πρέπει να τηρούνται σε κάθε περίπτωση».