Ερωτήματα τίθενται σχετικά με τον θάνατο της Βρετανίδας πρώην δημοσιογράφου του BBC Ζακλίν Σάτον, η οποία βρέθηκε νεκρή στις τουαλέτες του διεθνούς αεροδρομίου «Ατατούρκ», στην Κωνσταντινούπολη.

Αποκλείεται το ενδεχόμενο ότι η ίδια αυτοκτόνησε σύμφωνα με συγγενείς και γνωστούς «επειδή έχασε την πτήση της για το Ιράκ», όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Σάτον, 50 ετών, ταξίδευε από το Λονδίνο στην Ερμπίλ με ενδιάμεσο σταθμό την Κωνσταντινούπολη. Έχασε, όμως, την πτήση της και «αναστατωμένη, καθώς πληροφορήθηκε ότι θα έπρεπε να αγοράσει καινούριο εισιτήριο, πήγε στις τουαλέτες και αυτοκτόνησε». Μετά από λίγο, βρέθηκε νεκρή από τρεις Ρώσους επιβάτες – βάσει πάντα των όσων μετέδωσαν τα τοπικά ΜΜΕ.

Ο ιρακινός δημοσιογράφος Μαζίν Ελίας, ο οποίος είχε συνεργαστεί μαζί της στο παρελθόν, δεν πιστεύει το γεγονός ότι η Σάτον έχασε την πτήση της, εξηγώντας ότι ήταν μία «έμπειρη γυναίκα» και όχι «κοριτσάκι». Ακόμη, η δημοσιογράφος Ρεμπέκα Κουκ έκανε έκκληση για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας – και όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο.

Η Σάτον, εκτός από δημοσιογράφος, συμμετείχε σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και τα Ηνωμένα Εθνη. Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, σκοπός του ταξιδιού της στην Ερμπίλ ήταν μία έρευνα για το διδακτορικό της.