Τι κι αν η Δύση προσπαθεί με κάθε τρόπο να προειδοποιήσει σχετικά με τις επιπτώσεις της επαναφοράς της θανατικής ποινής, ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως έχει πάρει την απόφασή του και δεν είναι άλλη απ’ το να αφήσει την τουρκική Βουλή να αποφασίσει.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος στο CNN Turk, η τουρκική Βουλή θα αποφασίσει για την επαναφορά ή μη της θανατικής ποινής κι εκείνος θα επικυρώσει την όποια απόφαση.

Συντελέστηκε ένα ξεκάθαρο έγκλημα προδοσίας και το αίτημα επαναφοράς της θανατικής ποινής δεν μπορεί να απορριφθεί από την Κυβέρνησή μας. Ωστόσο, προκειμένου αυτό το αίτημα να υλοποιηθεί ως συνταγματικό μέτρο, θα χρειαστεί να ληφθεί μία κοινοβουλευτική απόφαση. Οι επικεφαλής των κομμάτων θα πρέπει να συναντηθούν και να το συζητήσουν και, εφόσον δεχτούν να το κάνουν αυτό, τότε εγώ σαν Πρόεδρος θα εγκρίνω οποιαδήποτε απόφαση προκύψει από τη Βουλή

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Οι πολίτες έχουν την γνώμη ότι αυτοί οι τρομοκράτες πρέπει να εκτελεστούν… Γιατί θα πρέπει να τους κρατάω και να τους ταΐζω στις φυλακές για τα επόμενα χρόνια, αυτό λένε οι πολίτες».

Αυστηρά μηνύματα από Μέρκελ, Λευκό Οίκο και ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν η Α. Μέρκελ με τον Τ. Ερντογάν, η Γερμανίδα Καγκελάριος εξέφρασε τις ανησυχίες της σχετικά με τις εκκαθαρίσεις στην Τουρκία, ενώ προειδοποίησε τον Τούρκο Πρόεδρο ότι εάν επαναφέρει τη θανατική ποινή, τότε θα απομακρυνθεί το σενάριο για ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.

Η Α. Μέρκελ κάλεσε τον Ταγίπ Ερντογάν να σεβαστεί το κράτος δικαίου, ενώ εξέφρασε και την ανησυχία το Βερολίνου για τις μαζικές εκκαθαρίσεις στο Δημόσιο.

Αυτό που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα κάνουν σαφές στους Τούρκους ομολόγους τους είναι πως είναι σημαντικό γι’ αυτούς να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να σεβαστούν και να τηρήσουν τις νόμιμες διαδικασίες και να προστατέψουν τις ελευθερίες που προβλέπονται από το τουρκικό Σύνταγμα

Ο εκπρόσωπος συνέχισε λέγοντας πως «οι ΗΠΑ στηρίζουν σθεναρά την δημοκρατικά εκλεγμένη Κυβέρνηση της Τουρκίας και τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας αυτής».

Ξεκάθαρη απόρριψη της επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία απ’ τους ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

Ομόφωνα οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. αλλά κι ο Αμερικανός Τζον Κέρι απορρίπτουν σε κάθε περίπτωση την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία.

Οι ΥΠΕΞ καλούν την Τουρκία και τον Πρόεδρό της, Ταγίπ Ερντογάν, να σεβαστεί την Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαίωμα που έχουν όλοι για μια δίκαιη δίκη.

Photo: EPA