Με δώδεκα πίνακες που απεικονίζουν τα βασικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία και εστιάζουν στον κλάδο του εμπορίου προσήλθε η ΕΣΕΕ στη συνάντηση με το στέλεχος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης. Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, πριν τη συνάντηση τόνισε πως το βασικό ερώτημα της συνάντησης είναι ένα: «Τι πήγε λάθος με το ελληνικό πρόγραμμα», ενώ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης επισήμανε πως, τα μέτρα λιτότητας είχαν αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομία της χώρας.

Τι δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ μετά τη συνάντηση με την Ντέλια Βελκουλέσκου;

«Στο ερώτημα τι πήγε λάθος με το ελληνικό πρόγραμμα η ΕΣΕΕ επεσήμανε ότι τα μέτρα αυστηρής λιτότητας της τελευταίας 6ετίας είχαν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στους περισσότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας αλλά και στη συγκρότηση της ελληνικής κοινωνίας. Χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν (περισσότερες από 250.000 σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ), η ανεργία υπερτριπλασιάστηκε, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε σωρευτικά από το 2008 κατά 27,3%, το χρέος εκτοξεύτηκε (328,3 δισ. ευρώ), το τραπεζικό σύστημα έφτασε στα όρια της κατάρρευσης» επισήμανε.

Όπως συγκεκριμένα πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Β. Κορκίδης αναφερόμενος στο πρόγραμμα «δεν έλαβε υπόψη ούτε τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας ούτε τις ιδιομορφίες του ελληνικού μοντέλου ανάπτυξης και της ελληνικής κοινωνικής δομής εν γένει».

Ο Βασίλης Κορκίδης εστίασε στο ζητούμενο για την ΕΣΕΕ το οποίο, όπως τόνισε «είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα».

Και πρόσθεσε:

«Με την ευκαιρία, επιμείναμε στις προτάσεις μας, με τα δύο προαπαιτούμενα των μικρομεσαίων, τα οποία εξειδικεύσαμε και βελτιώσαμε περαιτέρω, ώστε να ξεπεραστούν οι συνήθεις πρώτες αντιρρήσεις που ήδη έχουν εκφράσει οι θεσμοί. Άλλωστε, θα μας ανησυχούσε περισσότερο το γεγονός εάν οι θεσμοί έδειχναν προθυμία και ευκολία να τις αποδεχτούν χωρίς ενστάσεις και εμπόδια. Τόσο ο «ειδικός επιχειρηματικός λογαριασμός» όσο και το «πάγωμα των ασφαλιστικών οφειλών», οικονομετρικά δίνουν πολύ περισσότερα εισπρακτικά ισοδύναμα, εάν εφαρμοστούν ακόμα και με περιοριστικές ρήτρες το συντομότερο. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να γίνουν αποδεκτά από τους δανειστές τώρα, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της 2ης αξιολόγησης».

Δηλώσεις Β. Κορκίδη στο iPop.gr λίγο πριν τη συνάντηση του με την Εκπρόσωπο του ΔΝΤ:

Ο Βασίλης Κορκίδης δήλωσε στο iPop.gr:

«Η ΕΣΕΕ απαντά στην ατζέντα των θεμάτων που έθεσε το Δ.Ν.Τ στους κοινωνικούς εταίρους με 12 πίνακες που απεικονίζουν τα βασικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα τον κλάδο του εμπορίου το χρονικό διάστημα 2008-2016 με το ερώτημα τι πήγε λάθος με το ελληνικό πρόγραμμα» και τόνισε:

Με την ευκαιρία επιμένουμε στις προτάσεις της, με τα δύο προαπαιτούμενα των μικρομεσαίων, τα οποία εξειδικεύσαμε και βελτιώσαμε περαιτέρω, ώστε να ξεπεραστούν οι συνήθεις πρώτες αντιρρήσεις που ήδη έχουν εκφράσει οι Θεσμοί

Παράλληλα εξήγησε: «Άλλωστε, θα μας ανησυχούσε περισσότερο το γεγονός εάν οι Θεσμοί έδειχναν προθυμία και ευκολία να τις αποδεχτούν χωρίς ενστάσεις και εμπόδια. Τόσο ο “ειδικός επιχειρηματικός λογαριασμός” όσο και το “πάγωμα των ασφαλιστικών οφειλών”, οικονομετρικά δίνουν πολύ περισσότερα εισπρακτικά ισοδύναμα, εάν εφαρμοστούν ακόμα και με περιοριστικές ρήτρες το συντομότερο γι’ αυτό πρέπει να γίνουν αποδεκτά από τους δανειστές τώρα, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της 2ης αξιολόγησης».

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ εξήγησε πως ήδη έχουν σταλεί εκ νέου, στον Πρωθυπουργό, τα Υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας, τους Αρχηγούς των Κομμάτων και τους Θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ,  βελτιωτικές προτάσεις  στις ήδη κατατεθειμένες θέσεις, που αφορούν στα δύο παραπάνω προαπαιτούμενα.

«Το υφιστάμενο αυστηρό  πλαίσιο, αναφορικά με τις κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές στο ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, πρέπει να αποκτήσει ελαστικότερο χαρακτήρα, μέσω της θεσμοθέτησης ενός minimum επιπέδου ρευστότητας των επιχειρήσεων. Παράλληλα, η διασφάλιση της καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, μέσω του αναγκαίου «παγώματος» των ληξιπρόθεσμων οφειλών, συνιστά τη μοναδική βιώσιμη προοπτική του ασφαλιστικού συστήματος» σημείωσε και έκλεισε τις δηλώσεις του αναφέροντας:

Μετά από τρία μνημόνια και χιλιάδες προαπαιτούμενα σε βάρος των μικρομεσαίων, επιβάλλεται να γίνει αποδεκτή η εφαρμογή των εξειδικευμένων και ζωτικής σημασίας προτάσεων μας, ως τα δύο μοναδικά προαπαιτούμενα του εγχώριου επιχειρείν προς τους δανειστές από το 2010 μέχρι σήμερα. Για το λόγο αυτό, μέχρι και τις 29 Σεπτεμβρίου, θα επιμείνουμε, θα πιέζουμε και θα ελπίζουμε 

Τι αναφέρουν οι δώδεκα πίνακες της ΕΣΕΕ; Τα κύρια σημεία:

Η ΕΣΕΕ επισημαίνει πως «τα μέτρα αυστηρής λιτότητας της τελευταίας 5ετίας είχαν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στους περισσότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας αλλά και στη συγκρότηση της ελληνικής κοινωνίας» και ως αποτέλεσμα τα λουκέτα σε χιλιάδες επιχειρήσεις.

Όπως υπογραμμίζει άλλωστε, «το ΔΝΤ παραδέχθηκε σωρεία λαθών στην ελληνική περίπτωση».

Ποια είναι τα σημαντικότερα λάθη που έγιναν;

 • «Τα ποσά που δάνεισε το ΔΝΤ στην Ελλάδα (αλλά και στις υπόλοιπες χώρες που αντιμετώπισαν δημοσιονομικά προβλήματα, δηλαδή Ιταλία και Ιρλανδία) ήταν εξαιρετικά υψηλά με βάση το ιστορικό του Ταμείου.
 • Αντίθετα, η ίδια η έκθεση καταλήγει πως οι «ευαίσθητες» αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα καλύπτονται από ένα πέπλο έλλειψης διαφάνειας.
 • Η πίστη στις δυνατότητες του κοινού νομίσματος χαλάρωσε την ετοιμότητα του Ταμείου να αντιμετωπίσει μία κρίση χρέους ενώ τα σημάδια για την Ελλάδα ήταν περισσότερο από εμφανή.
 • Το ΔΝΤ συμμετείχε στη διάσωση της Ελλάδας το 2010 ενώ δεν είχε καμία διαβεβαίωση ότι το χρέος ήταν βιώσιμο και αγνόησε σχετικές προειδοποιήσεις.
 • Οι προβλέψεις του Ταμείου για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας έπεσαν κατά πολύ έξω (λάθος στους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές) ενώ η Ελλάδα δέχθηκε αυστηρά μέτρα λιτότητας χωρίς την αντιστάθμιση της αναδιάρθρωσης του χρέους και της υποτίμησης του νομίσματος (ελέω ευρώ).
 • Οι αποπληθωριστικές πιέσεις προς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με τη βελτίωση του λόγου .
 • Η άγνοια της ελληνικής πραγματικότητας και των μεγεθών (πχ υπερ-αισιόδοξοι στόχοι όπως αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ) παρά τις αντιρρήσεις και προειδοποιήσεις πολλών εγχώριων φορέων οδήγησε σε ουσιαστική αποτυχία του προγράμματος, με εξαίρεση φυσικά της Νομισματικής Ένωσης εις βάρος των Ελλήνων πολιτών και φορολογούμενων».

Οι βελτιωτικές προτάσεις της ΕΣΕΕ για «ειδικό επιχειρηματικό λογαριασμό», «πάγωμα» οφειλών σε ΟΑΕΕ και βελτίωση της πρόσβασης των ΜΜΕ στη ρευστότητα:

 •  Θέσπιση «ειδικού επιχειρηματικού τραπεζικού» λογαριασμού
 • «Πάγωμα» ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΟΑΕΕ

Εδώ μπορείτε να δείτε τους δώδεκα πίνακες της ΕΣΕΕ που θα παρουσιαστούν στο τετ-α-τετ με την Ντ. Βελκουλέσκου.

Θυμίζουμε πως, η Ντέλια Βελκουλέσκου παραμείνει στην Αθήνα μέχρι τέλος του μήνα οπότε και αναμένεται το πόρισμα της διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το νέο Εργασιακό.

Η ατζέντα της συνάντησης Βελκουλέσκου-Κορκίδη:

 • Τα επόμενα βήματα που θα οδηγήσουν στην μελλοντική ανάπτυξη και ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας
 • Η επίδραση της εμπιστοσύνης, των capital controls, του συμψηφισμού των οφειλών και της δημοσιονομικής πολιτικής στην ανάπτυξη.
 • Οι κίνδυνοι
 • Η αντιμετώπιση των οφειλών
 • Η αξιολόγηση των διαρθρωτικών ρυθμίσεων
  και τα βασικα προβλήματα στην εφαρμογή τους
 • Μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων
 • Αύξηση της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης: Πρόσφατες εξελίξεις και προοπτικές
 • Δημοσιονομικές πολιτικές (κυρίως αναφορικά με την φορολογία)
 • Μεταρυθμίσεις στην αγορά εργασίας
 • Μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών
 • Άλλες μεταρρυθμίσεις σχετικά με τη Δικαιοσύνη, τη δημόσια διοίκηση και τα capital control.
photo: AFP