Εργασιακά και  «ουρές» της αξιολόγησης αναφορικά με το ασφαλιστικό θα είναι τα δύο κεντρικά ζητήματα που θα τεθούν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στον Γιώργο Κατρούγκαλο και τους Θεσμούς.

Για τα εργασιακά ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως «δεν πρόκειται ουσιαστικά για την έναρξη της διαπραγμάτευσης, γιατί αναμένεται ακόμα το πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόμων, που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές ότι θα αποτελέσει το έναυσμα της σχετικής διαδικασίας».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι:

Το πόρισμα το περιμένουμε μέσα στον Σεπτέμβριο, αλλά ακόμα δεν έχει παραδοθεί, ενώ εκτίμησε ότι στις προθέσεις των δανειστών σε αυτή τη συνάντηση είναι να οριστούν τα διαδικαστικά θέματα. Εμείς προφανώς θα επιβεβαιώσουμε ξανά ότι δεν διαπραγματευόμαστε τίποτα που θα επιδεινώσει τη θέση των εργαζομένων και ότι, αντιθέτως, θέλουμε, για πρώτη φορά, την αναστροφή της απορρύθμισης, με την επαναφορά, κυρίως, των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Τα τρία προαπαιτούμενα που εκκρεμούν σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας είναι:

  1. Ο ορισμός της έκπτωσης για την εξαγορά πλασματικών χρόνων αντί για 15%, συνολικά, σε 2% κατ’ έτος. Αυξάνει η έκπτωση ανάλογα με τα χρόνια εξαγοράς.
    Η υπαγωγή στο γενικό καθεστώς ασφάλισης όσων νοικιάζουν δωμάτια σε οικισμούς, πόλεις και χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων και δεν είναι επαγγελματίες αγρότες. «Όσοι είναι επαγγελματίες αγρότες και νοικιάζουν ως συμπληρωματικό εισόδημα τα δωμάτια, εξακολουθούν να είναι στη ρύθμιση που αφορά τους αγρότες» διευκρίνισε.
  2. Η ομογενοποίηση των εισφορών υγείας για τους αγρότες και τους νέους επιστήμονες. «Από το 2019 μετατίθεται στο 2017» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και συνέχισε: «Αυτό που είχαμε επιδιώξει στο νόμο, είναι αυτές οι δύο κατηγορίες να έχουν χαμηλότερες εισφορές. Και για τις δύο αυτές κατηγορίες, λοιπόν, είχαμε μειώσεις στο 70% του ανειδίκευτου εργάτη στο ύψος υπολογισμού της εισφοράς. Αυτό παραμένει, έχουν διαφορετική ευνοϊκότερη ρύθμιση από τους άλλους ασφαλισμένους. Εξομοιώνεται, όμως, το ποσοστό της εισφοράς με αυτό το γενικό.
  3. Παραμένουν, επομένως, χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές των δύο αυτών κατηγοριών, γιατί ως βάση υπολογισμού δεν είναι για την κατώτατη κατηγορία ο μισθός του ανειδίκευτου εργάτη, αλλά το 70% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη. Αυτό παραμένει αναλλοίωτο. Το ποσοστό, όμως, του 5% επί της υγείας αναπροσαρμόζεται στο περίπου 7%, κατόπιν της απαίτησης των δανειστών για εξομοίωση όλων των σχετικών εισφορών».

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε, τέλος, ότι ο ίδιος θα θέσει και το ζήτημα των επαγγελματικών Ταμείων.

Photo: Menelaos Myrillas / SOOC