Οι μεγάλες διαφορές ηλικίας πολλές φορές σχολιάζονται και κρίνονται αρνητικά. Βέβαια αυτό δεν αφορά κανέναν τρίτο εκτός απ’ το ίδιο το ζευγάρι αλλά φυσικά τα κοινωνικά ταμπού δύσκολα πεθαίνουν.
Το γεγονός ότι αποτελεί και θέμα επιστημονικής μελέτης είναι ακόμα μια μαρτυρία αυτής της προκατάληψης.
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Population Economics διαπίστωσε ότι η καλύτερη διαφορά ηλικίας όσον αφορά την ικανοποίηση στον γάμο, δεν είναι καμία απολύτως.
Η έρευνα η οποία χρησιμοποίησε στοιχεία από νοικοκυριά της Αυστραλίας διαπίστωσε πως τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες τείνουν να είναι πιο ικανοποιημένοι με έναν νεότερο άνδρα και πιο δυσαρεστημένοι με έναν μεγαλύτερο σύζυγο.
Διαπιστώσαμε πως οι άνδρες που είναι παντρεμένοι με νεότερες γυναίκες είναι πιο ικανοποιημένοι από αυτούς που είναι παντρεμένοι με μεγαλύτερες
Οι γυναίκες επίσης είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένες όταν είναι παντρεμένες με μεγαλύτερους άνδρες ενώ νιώθουν καλύτερα στον γάμο τους με έναν πιο νέο σύζυγο.
Αυτή η διαφορά ωστόσο, εξαφανίζεται μετά τα έξι με δέκα χρόνια γάμου. Οι ερευνητές πιστεύουν επίσης ότι η δυσαρέσκεια μπορεί να προκύπτει λόγω των οικονομικών ανησυχιών.
Στην έρευνα εξετάστηκε ο τρόπος με τον οποίο τα ζευγάρια ανταποκρίνονται σε τσακωμούς και ιδιαίτερα αν έχουν ένα σοβαρό οικονομικό πρόβλημα ή επιδείνωση των οικονομικών στα πλαίσια της οικογένειας γενικότερα.
Διαπιστώθηκε πως τα ζευγάρια με μεγαλύτερη διαφορά ηλικίας τείνουν να είναι λιγότερο ικανοποιημένοι απ’ την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων συγκριτικά με τα ζευγάρια που είχαν μικρή διαφορά ηλικίας.
Ωστόσο, πρόκειται για γενικές εκτιμήσεις και τάσεις που δεν πρέπει ανησυχούν όσους έχουν βρει την ευτυχία στα μάτια του άλλου. Εξάλλου, είπαμε ο έρωτας χρόνια δεν κοιτά…