Έρευνα για τα εγκλήματα πολέμου στο πόλεμο της Νότιας Οσετίας αποφάσισε να ξεκινήσει η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου η οποία ανακοίνωσε σήμερα και επίσημα την πρόθεση της.

Συγκεκριμένα, η έρευνα θα έχει ως θέμα της την ενδεχόμενη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από Γεωργιανές  αλλά και Ρωσικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2008 και την απόσχιση της Νότιας Οσετίας.

Τι δήλωσε η εισαγγελέας;

Η εισαγγελέας, Φατού Μπενσούντα, επισήμανε σε δηλώσεις της πως διαθέτει αποδεικτικά στοιχεία τα οποία υποδεικνύουν πως οι «ντε φάκτο αρχές» της Νότιας Οσετίας έχουν αφαιρέσει την ζωή από 113 Γεωργιανής εθνικότητας αμάχους, στο πλαίσιο της εκστρατείας βίαιου εκτοπισμού, «με την πιθανή συμμετοχή αξιωματούχων των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Επίσης, πρόσθεσε πως η ίδια έχει στην διάθεση της αποδεικτικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι δυνάμεις της Γεωργίας έχουν εξαπολύσει επίθεση σε ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις.

Λόγω του ότι μέχρι στιγμής υπάρχει έλλειψη προόδου από τις Γεωργιανές αρχές στην έρευνα αυτών των κατηγοριών, η εισαγγελέας αποφάσισε να ζητήσει την άδεια από τους δικαστές για να διεξαγάγει μια έρευνα.