Η ασφάλεια στη σχέση σου δεν βελτιώνει μόνο την καθημερινή σου ζωή. Μπορεί επίσης να επηρεάσει την ευημερία σου όταν πηγαίνεις στο κρεβάτι τη νύχτα αυξάνοντας την ποιότητα του ύπνου σου, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Από την άλλη πλευρά, οι ερευνητές τονίζουν ότι οι άνθρωποι που δεν αισθάνονται εκτιμημένοι από τους συντρόφους τους είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν διακοπτόμενο ύπνο και είναι λιγότερο πιθανό να αποκομίσουν οφέλη για την υγεία τους από τις ώρες που κοιμούνται.

Για να καταλάβεις τη σχέση μεταξύ των ρομαντικών σχέσεων και της ποιότητας του ύπνου, ερευνητές από την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες ερεύνησαν 698 Αμερικανούς, ηλικίας 35 έως 86 ετών, που παντρεύτηκαν ή ζούσαν με τον σύντροφο τους.

Οι έρευνες περιελάμβαναν αρκετές ερωτήσεις αλλά με ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα: Πόσο οι συμμετέχοντες αισθάνθηκαν ότι οι σύντροφοι τους νοιαζόταν γι ‘αυτούς, κατανοούσαν τα συναισθήματά τους και τους εκτιμούσαν, για παράδειγμα.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τα στοιχεία σχετικά με την ποιότητα του ύπνου των συμμετεχόντων, καθώς και τα συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης που είχαν εμφανίσει την τελευταία εβδομάδα.

Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που αντιλαμβανόταν ότι ο σύντροφος τους τους νοιαζόταν είχαν λιγότερα προβλήματα ύπνου και ήταν λιγότερο πιθανό να είναι καταθλιπτικοί ή ανήσυχοι – δύο κοινές αιτίες ανήσυχου ύπνου, σύμφωνα με τις έρευνες.

Επίσης τα χαμηλότερα επίπεδα άγχους  συσχετίστηκαν επίσης με χαμηλότερη ποιότητα ύπνου.

Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, σύμφωνα με τους ερευνητές αφού είναι γνωστό ότι ο επανορθωτικός ύπνος απαιτεί συναισθήματα ασφάλειας, προστασίας και προστασίας. Και για τους ανθρώπους, η ισχυρότερη πηγή αυτών των συναισθημάτων είναι οι ερωτικοί σύντροφοι.

Το να έχεις έναν ανταποκρινόμενο σύντροφο ο οποίος θα ήταν διαθέσιμος για να σε προστατεύσει και να σε παρηγορήσει αν τα πράγματα πήγαιναν στραβά είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για εσένα να μειώσεις το άγχος και την ένταση σύμφωνα με κοινωνικό ψυχολόγο.

Η ανταπόκριση φαίνεται πράγματι ένα επιθυμητό χαρακτηριστικό σε πιθανούς συντρόφους.

Οι άνθρωποι επιθυμούν πολλά χαρακτηριστικά από τους συντρόφους τους (ελκυστικότητα, υγεία, κοινωνική κατάσταση και υλικοί πόροι κ.λπ.), αλλά όταν πρόκειται για τις συνέπειες των σχέσεων στην καθημερινή σου λειτουργία, φαίνεται ότι το βασικό χαρακτηριστικό που χρειάζεσαι είναι  ο σύντροφος σου να σου προσφέρει φροντίδα και κατανόηση.