Έως τις 30 Ιουλίου θέλει το υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία των ιδιοκτητών οχημάτων που τα κινούν ανασφάλιστα και χωρίς ΚΤΕΟ από το υπουργείο Μεταφορών αλλά και άλλους εμπλεκόμενους φορείς. 

Τους αναλυτικούς καταλόγους με τα στοιχεία των ιδιοκτητών που κινούν παράνομα τα οχήματά τους ώστε να ξεκινήσει η αποστολή των ειδοποιητηρίων με τα πρόστιμα ζητάει με τελεσίγραφο το ΥΠΟΙΚ καθώς το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μεγάλη αύξηση στην αποχή των οχημάτων από τους τεχνικούς ελέγχους ενώ παράλληλα σημειώνεται επίσης και αύξηση στα ασφαλιστικά συμβόλαια που δεν ανανεώνονται χωρίς τα οχήματα να τίθενται εκτός κυκλοφορίας (κατάθεση πινακίδων).

Έως τα μέσα έως τέλη Σεπτεμβρίου το ΥΠΟΙΚ θέλει να έχουν αποσταλεί τα ραβασάκια στα ανασφάλιστα και χωρίς ΚΤΕΟ οχήματα τα οποία υπολογίζονται πάνω από 1 εκατ. ώστε να μαζέψει χρήματα στα ταμεία. 

Να υπενθυμίσουμε πως το πρόστιμο για κίνηση οχήματος χωρίς να έχει περάσει από ΚΤΕΟ ανέρχεται σε 150 ευρώ το οποίο επιβάλλεται μέσω του Taxisnet ενώ στα ανασφάλιστα οχήματα από τη στιγμή που ο παραλήπτης πάρει στα χέρια του το ειδοποιητήριο προστίμου έχει προθεσμία 8 ημερών να τακτοποιήσει την οφειλή του πληρώνοντας επιπλέον παράβολο 250 ευρώ.

Σε περίπτωση που ο ανασφάλιστος δεν τακτοποιήσει την οφειλή του το πρόστιμο αυξάνεται σε 500 ευρώ μαζί με διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Τα πρόστιμα:

Οσον αφορά τις διοικητικές κυρώσεις:

  • Αφαίρεση των πινακίδων, άδειας ικανότητας και άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες.
  • Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για τρία χρόνια σε περίπτωση υποτροπής.
  • Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500 ευρώ για τα επιβατικά & 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
  • Φυλάκιση από δύο μήνες έως 1 χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000€ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.

Οσον αφορά τις ποινικές κυρώσεις:

Φυλάκιση από 2 μήνες έως 1 χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ.