Έρχεται στα μέσα Ιουλίου το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, το οποίο αναμένεται να φέρει αλλαγές στα Πανεπιστήμια της χώρας. Όπως ενημέρωσε ο υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση στα μέσα Ιουλίου.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι ασκήθηκαν πιέσεις από τους Θεσμούς για να αλλάξουν διατάξεις του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου.

Μιλώντας στην «Καθημερινή», ο υπουργός Παιδείας σημείωσε πως οι αλλαγές πρόκειται να γίνουν και μέσα από τον διάλογο με τους διδάσκοντες στα πανεπιστήμια, προσθέτοντας πως θα παραμείνει «η βασική φιλοσοφία του».

Η ζωή χωρίς πιέσεις θα ήταν βαρετή. Υπάρχουν πιέσεις και εδράζονται σε διαφορετικές αντιλήψεις που έχουν οι θεσμοί ως προς τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των δικών μας Θεσμών

Μιλώντας για τις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, ο κ. Γραβρόγλου είπε ότι αφορούν τα θέματα της κατάργησης των Συμβουλίων, της φοιτητικής συμμετοχής στη διοίκηση των ΑΕΙ, της προστασίας του ασύλου και το προωθούμενο σύστημα εκλογής πρυτανικών αρχών.

Οι απόψεις του Υπουργού για κρίσιμα ζητήματα:

Για την κατάργηση των Συμβουλίων: Πολλοί (διαπρεπείς Έλληνες του εξωτερικού) ήρθαν να προσφέρουν με ειλικρινή τρόπο, σε έναν θεσμό, όμως, που από την ίδρυσή του ήταν φαλκιδευμένος, αφού στόχος τω Συμβουλίων όπως ιδρύθηκαν το 2011 δεν ήταν η ποιοτική αναβάθμιση των ιδρυμάτων αλλά η ο περαιτέρω έλεγχος των διοικήσεων, ο αποκλεισμός των μη αρεστών.

Για τη συμμετοχή φοιτητών στη διοίκηση των ΑΕΙ και τις πρυτανικές εκλογές: Οι φοιτητές δεν θα μετέχουν στις εκλογές των οργάνων, θα συμμετέχουν και θα συναποφασίζουν στις συνεδριάσεις των οργάνων. Δεν μπορεί οι φοιτητές να έχουν δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές και να μην μπορούν να εκπροσωπούνται στη Σύγκλητο.

Για το άσυλο: Η Δημοκρατία κινδυνεύει να γραφειοκρατικοποιηθεί ανά πάσα στιγμή, πρέπει να έχουμε ένα καμπανάκι που να προειδοποιεί. Η διάταξη για το άσυλο είναι μέρος της συνολικής προσπάθειας να τεθούν ουσιαστικοί κανόνες.

Ο Υπουργός, τέλος, εμφανίστηκε θετικός για τα αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματα των πανεπιστημίων. «Να γίνουν με σχέδιο και να θεσπιστούν κανόνες».