Σε αυξημένη ετοιμότητα σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται οι κρατικές υπηρεσίες με στόχο να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, ύστερα από το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού το οποίο εκδόθηκε την Κυριακή από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Θυμίζουμε, πως σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ οι βροχές και οι καταιγίδες οι οποίες εκδηλώνονται από το Σάββατο στη Δυτική Ελλάδα θα συνεχιστούν και θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Την ίδια στιγμή τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα επεκταθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε οδηγίες προς τους πολίτες και τους συνιστά να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας επίσης για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα στις περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους κατοίκους:

  • «Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ».

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού- Βροχές και καταιγίδες