Τη σοκαριστική του εμπειρία απ’ την επίθεση στο Μπατακλάν αποτύπωσε ένας εκ των επιζώντων σ’ ένα ασπρόμαυρο κόμικ.

Ο Φρεντ Ντιγουάιλντ ήταν απ’ τα άτομα που παρέμειναν εγκλωβισμένα μέσα στην αίθουσα του Μπατακλάν όταν οι τζιχαντιστές εισέβαλαν και ξεκίνησαν να σκοτώνουν κόσμο αδιακρίτως.

Το κόμικ με τίτλο «Mon Bataclan» (Το δικό μου Μπατακλάν) κυκλοφορεί αύριο σε Γαλλία, Βέλγιο και Ελβετία.

Οι τρεις τζιχαντιστές στο ασπρόμαυρο κόμικ παρουσιάζονται ως σκελετοί. Ο Φρεντ θυμάται από εκείνη τη βραδιά και περιγράφει:

«Όταν ξεκίνησε η επίθεση δεν ήμασταν τίποτα άλλο παρά μια μάζα επιζώντων, τραυματιών, νεκρών, μια μάζα θανάτου, που ούρλιαζε από τρόμο. Είμαι ακόμα ζωντανός… Ένας ζωντανός μεταξύ νεκρών».

comic

Στα αριστερά ήταν μια γυναίκα, ζωντανή αλλά τραυματισμένη. ««Θα μπορούσε να είναι κόρη μου. Αποκοπήκαμε από αυτήν την φρίκη, δημιουργήσαμε έναν χώρο ανθρωπιάς. Γνωρίζαμε ότι εάν έκαναν τον παραμικρό θόρυβο οι δολοφόνοι θα μας πυροβολούσαν. Ο ένας στήριζε τον άλλο».

Μετά από δύο ώρες ο εφιάλτης τελείωσε και κατέφθασε η Αστυνομία.

«Γνωρίζω την μυρωδιά, τη γεύση της θηριωδίας, του ακατανόητου. Είναι άραγε χρήσιμο να πλενόμαστε σήμερα; Να τρώμε! Δεν πεινάω! Πρέπει να ζούμε με τον φόβο ενός θορύβου, τον φόβο ότι όλα εκτυλίσσονται γρήγορα».

Ο Φρεντ δηλώνει:  «Τυχαία, τελείωσα τα σκίτσα μου την Παρασκευή 13 Μαΐου. Έξι μήνες μετά, ημέρα προς ημέρα».

comic-bataclan

Ο Φρεντ τονίζει πως «δεν πρέπει υποκύψουμε στον φόβο της μαντίλας, του μελαμψού, του Άλλου. Ο εχθρός δεν έχει χρώμα, δεν έχει πίστη. Ο εχθρός είναι ο φανατισμός, ο φόβος, η παράνοια οδηγεί στον πόλεμο».

Θυμίζουμε πως απ’ τις επιθέσεις στη Γαλλία σκοτώθηκαν συνολικά 130 άτομα.