Επιστρέφει στην Ελβετία για τη Διάσκεψη για το Κυπριακό ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, António Guterres, κάτι το οποίο δίνει “ανάσα” ελπίδας, καθώς τις τελευταίες ώρες το κλίμα ήταν τεταμένο και η ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά αντάλλασσαν κατηγορίες.

Η επιστροφή του Guterres στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας θα γίνει την Πέμπτη και θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη.

Ο Νίκος Αναστασιάδης σχολιάζοντας την παρουσία του A. Guterres στην Ελβετία είπε: «Θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει τέτοια πρόοδος που να δικαιολογεί την παρουσία του ώστε να αποφευχθούν άσκοπες και πάλι προσδοκίες χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα».

Κληθείς να σχολιάσει τι άλλαξε κι επιστρέφει στην Ελβετία ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο Νίκος Κοτζιάς απ’ την πλευρά του τόνισε πως «αν ρωτάτε εμένα, τίποτα δεν άλλαξε, αλλά είναι καλό που έρχεται».

Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) μεταδίδει πως ο Μ. Çavuşoğlu χαρακτήρισε ως σημαντική την επιστροφή του Γ.Γ. του ΟΗΕ και την παρουσία του στη Διάσκεψη, τονίζοντας ότι την τελευταία φορά που ήρθε συμφωνήθηκε ένα πλαίσιο για την διαπραγμάτευση.

Ο Τούρκος Υπουργός υπογράμμισε ότι αυτή είναι η τελευταία Διάσκεψη για το Κυπριακό και μίλησε για αργή πρόοδο.

Ερωτήματα από την Ελλάδα για τη συνθήκη συμμαχίας

Η Ελλάδα την ίδια στιγμή έγινε γνωστό πως κατέθεσε δέκα ερωτήματα σ’ ό,τι αφορά τη Συνθήκη Συμμαχίας και την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο.

Ο Νίκος Κοτζιάς το βράδυ της Τρίτης σε δηλώσεις του σημείωσε πως «σήμερα κάναμε μια συζήτηση γύρω από τη Συνθήκη των Εγγυήσεων, αποδείξαμε ότι πρέπει να τερματιστεί η παρουσία της και υποβάλαμε δέκα ερωτήματα όσον αφορά τη Συνθήκη Συμμαχίας και την παρουσία των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, στα οποία ερωτήματα αναμένουμε κάποιος να μας απαντήσει».

Σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, τα ερωτήματα από την πλειοψηφία των πλευρών θεωρήθηκαν ορθά.

Παράλληλα, ο ίδιος κατήγγειλε ότι «κάποιοι κάνουν γύρω – γύρω από τα ζητήματα και δεν καταλήγουμε».

Κάποιοι θέλουν να έρθουν οι Πρωθυπουργοί, τους απάντησα ξανά ότι για να έρθουν οι Πρωθυπουργοί πρέπει να έχουμε προχωρήσει