Επίσημο αίτημα για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, που είναι αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, ετοιμάζει η Άγκυρα. Ο Γκιουλέν κατηγορείται απ’ την τουρκική Κυβέρνηση για την οργάνωση της απόπειρας πραξικοπήματος στην χώρα.

Ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως «εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν να τον φιλοξενούν, ο κόσμος θα αρχίσει να σκέφτεται ότι τον προστατεύουν».

Ένα άτομο μπορεί εύκολα να εκδοθεί εάν το βαρύνουν υποψίες και σε αυτή την περίσταση υπάρχουν πολλές υποψίες ότι ενορχήστρωσε το πραξικόπημα

Αξιωματούχος του State Department δήλωσε πως δεν έχουν λάβει κάποιο αίτημα απ’ την Τουρκία για έκδοση του Γκιουλέν, όμως η τουρκική Κυβέρνηση έχει τονίσει ότι θα στείλει άμεσα το επίσημο αίτημα.

Δεν επιβεβαιώνουμε ακόμη την παραλαβή αιτήματος έκδοσης, βρισκόμαστε σε επαφή με Τούρκους αξιωματούχους. Έχουν καταστήσει σαφές πως θα το καταθέσουν

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου πρόσθεσε πως η οργάνωση και η εκτέλεση της απόπειρας πραξικοπήματος έγινε από μια μικρή ομάδα του στρατού και δεν πρόκειται να επηρεάσει την μάχη ενάντια στον ISIS και τους Κούρδους.

Τέλος, σημείωσε πως 14 στρατιωτικοί βρίσκονται υπό κράτηση στην παράκτια πόλη Μαρμαρίς για την απόπειρα επίθεσης εναντίον του Τ. Ερντογάν.

Αναβρασμός στην Τουρκία

Σε αναβρασμό συνεχίζει να βρίσκεται η Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το βράδυ της Παρασκευής. Η Κυβέρνηση είναι επί ποδός πραγματοποιώντας μπαράζ απολύσεων ενώ τις τελευταίες ώρες έγινε γνωστό πως δεν θα τελεστούν οι κηδείες των πραξικοπηματιών, που «ποδοπάτησαν το δίκαιο ενός ολόκληρου έθνους».

Απαγόρευση στις κηδείες των πραξικοπηματιών:

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA, το οποίο επικαλείται ανακοίνωση της τούρκικης Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων «δεν θα τελεστούν οι κηδείες όσων επίδοξων πραξικοπηματιών έπεσαν νεκροί κατά την απόπειρα πραξικοπήματος».