Την έντονη ανησυχία για την κατάσταση ασφαλείας στα hotspot των ελληνικών νησιών, κυρίως για τους απεσταλμένους εμπειρογνώμονες που εργάζονται σε αυτά, εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εν συνεχεία της απόφασης του Βελγίου που πρότεινε την απόσυρση των εμπειρογνωμόνων ασύλου, που βρίσκονται στα νησιά, επικαλούμενο, μάλιστα, λόγους ασφαλείας του προσωπικού, η εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, επεσήμανε σήμερα πως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος είναι ο αρμόδιος επίτροπος, έστειλε επιστολή στον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης, Γιάννη Μουζάλα, στις 4 Νοεμβρίου, αναφέροντας την άμεση ανάγκη να υπάρξουν οι απαραίτητες ασφάλειες για τους εμπειρογνώμονες που εργάζονται στα hotspots, προκειμένου να βελτιωθεί άμεσα η κατάσταση εκεί.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ίδια, υπάρχει συνεχής επικοινωνία των ευρωπαϊκών θεσμών με τις ελληνικές αρχές ως προς αυτό το θέμα, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου, η οποία στο πλαίσιο αυτό έχει αναλάβει να πάρει μια σειρά μέτρων, στα οποία περιλαμβάνονται, επιπλέον προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμός ασφαλείας. Όσον αφορά, το επιπλέον ειδικό προσωπικό υποστήριξης που έχει ζητηθεί να αποσταλεί στα ελληνικά νησιά από τα υπόλοιπα κράτη μέλη, η κ. Μπερτό πρόσθεσε, πως η κατάσταση «βελτιώνεται», καθώς πλέον μένει μόνο να γίνει η μεταφορά 44 εμπειρογνωμόνων σε σχέση με 57, που είχαν γίνει την προηγούμενη εβδομάδα.

Αναφερόμενη στα επεισόδια που πραγματοποιήθηκαν χθες στη Χίο, η εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε χαρακτηριστικά:

Η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση. H ασφάλεια στα hotspots αποτελεί αρμοδιότητα των εθνικών αρχών, ωστόσο εργαζόμαστε από κοινού για τη βελτίωση της κατάστασης

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε:

Στόχος της Επιτροπής είναι κανένα από τα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής να μην αφεθεί μόνο του στη διαχείριση της κρίσης

 

Δείτε εδώ για τα επεισόδια στη Χίο:

Επεισόδια με πρόσφυγες στην Χίο- Ζημιές σε καταστήματα και αυτοκίνητα, βεγγαλικά ακόμα και προς τα σπίτια (Video)