Την άποψη ότι η Αλβανία δεν έχει καμία βλέψη ή στρατηγική για αλλαγή συνόρων, όπως επίσης και ότι δεν υπάρχει σχέδιο για «Φυσική» ή «Μεγάλη Αλβανία», εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, το βράδυ της Τρίτης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Έντι Ράμα και κληθείς να απαντήσει εάν στόχος είναι η διατήρηση των σημερινών συνόρων της Αλβανίας, ο Ε. Ράμα απάντησε: «Βεβαίως».

Δεν θέλουμε να κάνουμε την Αλβανία μεγαλύτερη γεωγραφικά. Θέλουμε να την κάνουμε μεγαλύτερη με όρους Δημοκρατίας, με όρους ευημερίας, με όρους κοινωνικούς

«Η Ελλάδα στρατηγικός εταίρος»

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας χαρακτήρισε την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο, αλλά παραδέχθηκε ότι υπήρξαν προβλήματα στην οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Μιλάμε για μια αμφισβητούμενη περιοχή, όπου υποθετικά τουλάχιστον, υπάρχουν επίσης πηγές αερίου και πετρελαίου».

Καλοπροαίρετα η δήλωση για την Ακρόπολη

Αναφερόμενος στην δήλωσή του ότι η Ακρόπολη σώθηκε από ενετικό βομβαρδισμό χάρη σε έναν Αλβανό αρχιεπίσκοπο, ο Ε. Ράμα εξέφρασε την έκπληξή του για τις αντιδράσεις, τονίζοντας πως έγινε από φιλική πρόθεση, με στόχο να δείξει ότι πολλοί Έλληνες και Αλβανοί έχουν βοηθήσει για το καλό των δύο χωρών.

Είναι μία λεπτομέρεια που δείχνει πολλά, για το πώς μπορούμε να χαθούμε στη μετάφραση. Πρέπει να σκεφτόμαστε πόσα καλά μπορούμε να κάνουμε ο ένας για τον άλλον, αντί να πνιγόμαστε στα “θολά νερά” του εθνικισμού και της διαμάχης

Για τις κατεδαφίσεις στην Χειμάρρα

Η Κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ένα μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα «αστικής αναγέννησης», για την ανανέωση των πόλεων. Έχουμε κατεδαφίσει σε όλη τη χώρα τα τελευταία χρόνια, 9.150 κτήρια. Στη έγινε ακριβώς το ίδιο πράγμα, εφαρμόστηκε το ίδιο πρόγραμμα

Το βαλκανικό παράδοξο

Ο Ε. Ράμα σχολίασε ότι υπάρχει νόμος που είναι σε ισχύ και με βάση αυτόν η Ελλάδα και η Αλβανία είναι σε πόλεμο. «Ζούμε σε τέλειο βαλκανικό παράδοξο. Έχουμε συνθήκη φιλίας με Ελλάδα και την ίδια ώρα ζούμε σε “κατάσταση πολέμου”».

Ανάγκη για συνεργασία Αθήνας- Τιράνων

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας υπογράμμισε τη σημασία για συνεργασία ανάμεσα στην Αθήνα και τα Τίρανα. «Ποτέ δεν ξεχνώ πόσοι Αλβανοί μένουν σήμερα στην Ελλάδα, συνεισφέροντας στην Ελλάδα έχοντας προηγουμένως γίνει αποδεκτοί σαν αδέλφια από τον ελληνικό πληθυσμό. Δεν μπορώ να προβλέψω ένα διαφορετικό μέλλον από το μέλλον συνεργασίας μεταξύ μας».

Παράλληλα, έκανε κάλεσμα στην ελληνική πλευρά «να συζητήσουμε με πλάνο όλα τα ζητήματα, τα ναυτικά μίλια, τα θαλάσσια σύνορα, την κατάσταση πολέμου, το θέμα της ταφής των Ελλήνων στρατιωτών».

Ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας απέκλεισε την πιθανότητα για ελληνικό βέτο στην ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε., σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει μέλλον εάν μείνουμε απομονωμένοι σε ένα εθνικιστικό φρούριο».

Photo: AFP/Getty