Ένταση επικρατεί στο λιμάνι της Μυτιλήνης, με το πλοίο “Ελ. Βενιζέλος” να μην έχει ξεκινήσει ακόμα το προγραμματισμένο για τις 5:30 το πρωί δρομολόγιό του.

Το πλοίο επρόκειτο να αναχωρήσει νωρίς το πρωί με 2.500 επιβάτες, αλλά μέχρι τις 9 το πρωί είχαν εκδοθεί μόνο 1.000 εισιτήρια.

Ο αριθμός των προσφύγων που δεν έχουν καταγραφεί ξεπερνά τις 10.000. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μένουν στην πόλη της Μυτιλήνης σε δημόσιους χώρους αλλά και παλιά σπίτια και αυλές.

Η καταγραφή δεν έχει ακόμα ξεκινήσει να γίνεται στο λιμάνι,αφού σύμφωνα με πληροφορίες, το κέντρο καταγραφής στο λιμάνι θα σταματήσει να λειτουργεί και η διαδικασία αυτή πλέον θα γίνεται στον καταυλισμό του καρά Τεπέ,περίπου τρία χιλιόμετρα έξω και βόρεια της πόλης.

Αυτό σημαίνει ότι όλος αυτός ο κόσμος που είναι συγκεντρωμένος στο λιμάνι πρέπει να μετακινηθεί στον καταυλισμό όπου,όμως,και πάλι καταγραφή δεν θα γίνεται αφού το καταγραφικό κέντρο όπως έγινε σήμερα γνωστό δεν είναι έτοιμο να λειτουργήσει.

Νωρίς το πρωί έφτασαν στο νησί δυο διμιοιρίες των ΜΑΤ προκειμένου να ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες στο νησί ομάδες αποκατάστασης της τάξης της Ελληνικής Αστυνομίας και των ειδικών αποστολών του Λιμενικού Σώματος.

Μαζί τους έφθασαν και 30 στελέχη του Λιμενικού Σώματος και της Αστυνομίας προκειμένου να ενισχύσουν το έργο της καταγραφής.

Τέλος, το πρωί έφθασε στη Μυτιλήνη ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννης Μουζάλας.