Ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή επέβαλε το Ειδικό Δικαστήριο στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, για την υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ, κατά πλειοψηφία.
Εξι μέλη του δικαστηρίου είχαν την άποψη ότι θα πρέπει να επιβληθεί ποινή φυλάκισης τριών ετών. Η καταδίκη για την πλημμεληματική νόθευση εγγράφου αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία, καθώς «διέγραψε τα τρία αρχεία, είχε σκοπό να διαφυλάξει την πολιτική του εικόνα», όμως «δεν αποδείχθηκε ζημία σε βάρος του δημοσίου άνω των 150.000 ευρώ». Επιπλεόν, στον πρώην υπουργό αναγνωρίσθηκε ο πρότερος έντιμος βίος, ενώ, η τελική ποινή που επέβαλε το δικαστήριο είναι ένας χρόνος φυλάκιση με αναστολή.
Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, Νικόλαος Πάσσος, αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης είπε στον πρώην υπουργό «Κύριε κατηγορούμενε το δικαστήριο εξάντλησε την επιείκιά του στο πρόσωπό σας με σκοπό αυτό να αποτελέσει οδηγό για την μετέπειτα ζωή σας. Αν και όπως φάνηκε δεν θα ασχοληθείτε και πάλι με την πολιτική. Μπορείτε να πηγαίνετε και μηκέτι αμαρτάνετε».
Οσα έγιναν στη δίκη:
Επειτα από λίγες συνεδριάσεις, καθώς οι μάρτυρες κατηγορητηρίου αλλά και υπεράσπισης δεν ήταν πολλοί, οι δικαστές του ανωτάτου δικαστηρίου όπου παραπέμφθηκε ο Γ. Παπακωνσταντίνου ως «δράστης» απόπειρας απιστίας αλλά και νόθευσης εγγράφου, αποφάσισαν ότι ο πρώην υπουργός είναι ένοχος για την κατηγορία της νόθευσης εγγράφου.
Η εισαγγελέας είχε προτείνει ενοχή και για τα δύο αδικήματα και ποινή φυλάκισης 4 ετών, υποστηρίζοντας ότι κανένας άλλος πλην του ίδιου δεν είχε κίνητρο να σβήσει τα ονόματα των συγγενών του και ήταν κατηγορηματική πως τα ονόματα σβήστηκαν από τον υπολογιστή του υπουργού Οικονομικών και πως ούτε ο Γ. Διώτης, ούτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχαν κίνητρο να προβούν σε μία τέτοια πράξη. Όσο για την απόπειρα απιστίας, η κ. Ξένη Δημητρίου είχε την άποψη ότι και αυτό το αδίκημα διεπράχθη αφού η λίστα έμεινε στο συρτάρι του Γ. Παπακωνσταντίνου, δεν έδωσε εντολή για περαιτέρω έλεγχο ως όφειλε, λόγω της ιδιότητάς του ως υπουργός.
Να σημειωθεί ότι η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου δεν επιδέχεται κανενός είδους ενδίκου μέσου (αναίρεση ή έφεση).
Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αρνήθηκε την ενοχή του δηλώνοντας ότι δεν έκανε ο ίδιος την διαγραφή των ονομάτων των συγγενών του. Οι συνήγοροί του στάθηκαν στις αμφιβολίες που έχει γεννήσει το γεγονός ότι ο επόμενος επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Διώτης κατέστρεψε το στικάκι που του είχε δώσει ο κατηγορούμενος από το περιεχόμενο του οποίου θα μπορούσαμε να δούμε εάν είχε 2059 ή 2062 ονόματα. Στάθηκαν ακόμη στο γεγονός ότι από την πραγματογνωμοσύνη που έγινε στα usb αλλά και στους υπολογιστές του υπουργείου Οικονομικών δεν κατέστη δυνατόν να φανεί ποιος πάτησε το πλήκτρο delete στους συγγενείς του Γ. Παπακωντνανίνου.