Ένοχος κρίθηκε ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου, με ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή, μετά από απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων. 

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον κ. Γεωργίου για παράβαση καθήκοντος.

Ειδικότερα, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων έκρινε ότι ο κ. Γεωργίου είναι ένοχος για το γεγονός ότι δεν ενημέρωσε το Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με την αποστολή στοιχείων για το έλλειμμα το 2010 στην Eurostat.

Την ίδια στιγμή, ο ίδιος κρίθηκε αθώος για τη μη σύγκληση του Δ.Σ. της Αρχής, όπως επίσης και για την παράλληλη απασχόλησή του για 6 μήνες στο ΔΝΤ και την ΕΛΣΤΑΤ.

Στην αγόρευσή του, ο εισαγγελέας μίλησε για “ηθική απαξία”, γι’ αυτό και πρότεινε να μην του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό, άποψη που υιοθέτησε και το δικαστήριο.

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται και η απόφαση του Αρείου Πάγου για την κακουργηματική κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης.

Κομισιόν: Λαμβάνουμε υπόψη την απόφαση για τον Γεωργίου

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι λαμβάνει υπόψη της την απόφαση του δικαστηρίου όσον αφορά τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.

Εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Pierre Moscovici, η  Annika Breidthardt, δήλωσε:

 Η ανεξαρτησία των στατιστικών υπηρεσιών στα κράτη -μέλη μας αποτελεί βασικό πυλώνα της εύρυθμης λειτουργίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προστατεύεται από το δίκαιο της ΕΕ

Η κ. Breidthardt δήλωσε πως η Κομισιόν λαμβάνει υπόψη τη σημερινή ειδική απόφαση, η οποία δεν είναι σύμφωνη με την απόφαση σε προηγούμενη διαδικασία.

Κατανοούμε ότι η σημερινή απόφαση είναι ανοικτή για προσφυγή για νομικούς λόγους ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ελλάδος. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία και την ακρίβεια των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας κατά την περίοδο 2010-2015 και μετά