Ποινές κάθειρξης επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε Σμπώκο, Καντά και Λεονταρίτη, για την μίζες στα εξοπλιστικά του προγράμματος “Ερμής”. Ισόβια κάθειρξη δόθηκε στον Ι. Σμπώκο.

Με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε απιστία, με την επιβαρυντική περίπτωση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, βρέθηκαν στο εδώλιο ο Γιάννης Σμπώκος, πρώην διευθυντής Εξοπλισμών, ο Αντώνης Κάντας, πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών και ο Νίκος Λεονταρίτης, στέλεχος της διεύθυνσης Εξοπλισμών. Ο Αντώνης Κάντας βαρύνεται ακόμη και με τις κατηγορίες της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων.

Οι συναλλαγές τους έγιναν επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, οι ευθύνες του οποίου έχουν παραγραφεί βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ενώ ο τέταρτος κατηγορούμενος Ζαχαρίας Ανδρουλάκης έχει αποβιώσει.

Οι συνήγοροι του Γιάννη Σμπώκου και του Αντώνη Κάντα, Νίκος Τσώλης και Γιάννης Μαντζουράνης αντιστοίχως, ζήτησαν από το δικαστήριο την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου εντίμου βίου.

Η αναγνώριση της προσπάθειας του Αντώνη Κάντα να άρει τις συνέπειες των πράξεών του, καθώς και η αναγνώριση του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, ζητήθηκε από τον συνήγορό του, επισημαίνοντας την επιστροφή των 11,4 εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο από τους προσωπικούς του λογαριασμούς, καθώς και τις αποκαλύψεις στις οποίες προέβη ενώπιον του ανακριτή, με ποσά και ονόματα.

Οι ποινές που τους επιβλήθηκαν είναι:

– Ισόβια κάθειρξη για τον Ι. Σμπώκο, πρώην διευθυντή Εξοπλισμών που κατηγορείται για άμεση συνέργεια σε απιστία.

– Συνολική ποινή κάθειρξης 33 ετών (εκτιτέα τα 25 χρόνια) για τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών Αντ. Κάντα για τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία, της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

– Ποινή κάθειρξης 20 ετών για τον Ν. Λεονταρίτη, πρώην στέλεχος του ΥΠΕΘΑ, για την πράξη της άμεσης συνέργειας σε απιστία.