Κοινή εκπροσώπηση της Ευρωζώνης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης της εγγύησης των καταθέσεων είναι μεταξύ των προτάσεων της Κομισιόν για την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης που παρουσιάστηκαν την Τετάρτη.
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα καταθέσει νομοθετική πρόταση για τα πρώτα βήματα προς ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης της εγγύησης των καταθέσεων (EDIS), με σκοπό να δημιουργηθεί ένα πιο ευρωπαϊκό σύστημα, μακρυά από τα δημόσια ταμεία των κρατών μελών.

«Με τον τρόπο αυτό, οι πολίτες θα μπορούν να είναι βέβαιοι για την ασφάλεια των καταθέσεών τους, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική τους θέση», λέει χαρακτηριστικά η Ευρωπαική Επιτροπή.
Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ως βλέψεις να βελτιώσει την εξωτερική εκπροσώπηση της ζώνης του ευρώ, καθώς «δεν αντιστοιχεί στην αυξημένη οικονομική και δημοσιονομική βαρύτητά της», και να προωθεί «την μετάβαση προς μια ενοποιημένη εκπροσώπηση της ζώνης του ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με τον πρόεδρο της Ευρωομάδας ως εκπρόσωπο της ευρωζώνης μέχρι το 2025».
«Τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ δεν μιλούν με μία φωνή στα διεθνής οικονομικά και χρηματοπιστωτικά φόρα», τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Αν η Ευρωζώνη έχει ενιαία φωνή στο ΔΝΤ θα έχει μεγαλύτερη και πιο ισχυρή επιρροή», δήλωσε χακατηριστικά ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής , Βάλντις Ντομπρόφσκις, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.