Τους διαπιστευμένους πολιτικούς συντάκτες ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης κι Επικοινωνίας σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την β’ αξιολόγηση, τις διαβουλεύσεις για το Κυπριακό αλλά και την κατάθεση του προϋπολογισμού στην Βουλή.

Ο κ. Τζανακόπουλος ξεκίνησε εκφράζοντας τη βαθιά θλίψη και τα συλλυπητήρια της Κυβέρνησης για τον θάνατο του Κ. Στεφανόπουλου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημέρωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης και πρόσθεσε πως οι διαβουλεύσεις για τα ανοιχτά ζητήματα θα συνεχιστούν μέσω τηλεδιασκέψεων. Τα «αγκάθια» είναι τα εργασιακά, ζητήματα ενέργειας και το δημοσιονομικό.

Υπάρχουν δυνατότητες για πολιτική συμφωνία έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. H ελληνική πλευρά έχει την πολιτική βούληση. Χρειάζεται πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι όλες οι πλευρές επιθυμούν να κλείσει η β’ αξιολόγηση μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «πολιτική βούληση της Κυβέρνησης δεν σημαίνει βούληση για νέα μέτρα λιτότητας ούτε για υποχωρήσεις αρχών στα εργασιακά».

Για το Κυπριακό, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως η Κυβέρνηση είναι απογοητευμένη απ’ την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία, συμπληρώνοντας πως η Αθήνα είναι σε συνεχή επικοινωνία με την κυπριακή Κυβέρνηση.

Αναφορικά με ενδεχόμενη συνάντηση των κ.κ. Τσίπρα και Ερντογάν, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε πως «δεν υπάρχει ορισμένη ημερομηνία για συνάντηση για το θέμα των εγγυήσεων, ιδιαίτερα μετά την χθεσινή εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις της Ελβετίας».

Όσον αφορά τις δηλώσεις του Ερντογάν για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο ότι είναι δημοσίευμα κι όχι δήλωση και πρόσθεσε πως δεν σχολιάζει δημοσιεύματα.