Η Χάριετ Τόμσον έγινε σήμερα σε ηλικία 92 ετών και 65 ημερών η γηραιότερη γυναίκα μαραθωνοδρόμος στον κόσμο, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές του μαραθωνίου του Σαν Ντιέγκο.

Η 92χρονη συμμετείχει για 16η φορά στον μαραθώνιο της Καλιφόρνιας και χρειάστηκε 7 ώρες, 24 λεπτά και 36 δευτερόλεπτα για να διανύσει 42.195 χλμ.

Φυσικά στη γραμμή του τερματισμού ο κόσμος την αποθέωσε και την καταχειροκρότησε.

Τι δήλωσε η ίδια; “Πονάω λίγο αλλά όλα είναι καλά. Δυσκολεύτηκα να πιστέψω ότι κατάφερα να τερματίσω σε αυτό τον μαραθώνιο. Σε κάποια στιγμή ήμουν πράγματι κουρασμένη. Υπήρχε μια ανηφόρα μπροστά μου και είχα την εντύπωση πως έπρεπε να ανεβώ ένα βουνό. Και είπα μέσα μου: στην ηλικία σου, μήπως αυτό που κάνεις είναι λίγο τρελό;”.

Το αντίστοιχο ρεκόρ κατείχε η Γκλάντις Μπάριλ, η οποία ήταν 92 ετών και 19 ημερών όταν είχε αγωνιστεί στον μαραθώνιο στη Χονολουλού το 2010.

Η Χάριετ Τόμσον έλαβε μέρος στον μαραθώνιο που διοργανώθηκε για τη συγκέντρωση χρημάτων για την καταπολέμηση του καρκίνου, από τον οποίο επέζησε δύο φορές. Ωστόσο από τη νόσο έχασε τον σύζυγό της, τους δύο γονείς της και τρία από τα αδέλφια της.

Η 92χρονη είχε δηλώσει πριν από την έναρξη του αγώνα ότι το προπονητικό της πρόγραμμα περιοριζόταν στα 17 χλμ.