Η νέα σχολική χρονιά για όλους του μαθητές της χώρας ξεκίνησε την Δευτέρα. Ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ο οποίος έδωσε το παρών στον αγιασμό που πραγματοποιήθηκε στη Γκράβα τόνισε χαρακτηριστικά: «Το σχολείο της ισότητας δεν κάνει διακρίσεις για τα παιδιά βάσει καταγωγής και φύλου». Ενώ μίλησε και για τις αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στο πρόγραμμα των μαθημάτων χαρακτηρίζοντας το «έμπρακτη κίνηση ποιότητας».

Να σημειώσουμε πως, ο Νίκος Φίλης στο χαιρετισμό του μετά τον αγιασμό στο 132ο Δημοτικό Σχολείο Γκράβας όπου και παραβρέθηκε μαζί με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη τάχθηκε υπέρ της ισότητας των μαθητών.

Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας:

Ο Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος παρέστη στον αγιασμό για την νέα σχολική χρονιά στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας και στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω, παρότρυνε τους μαθητές να επιδιώκουν την αριστεία τονίζοντας:

«Τίποτα δεν μπορεί να σας σταματήσει στον δρόμο προς την πρόοδο αν είσθε αποφασισμένοι. Γι’ αυτό δεν πρέπει να σας προβληματίζει η Αριστεία αλλά, όλως αντιθέτως πρέπει να επιδιώκετε να είσθε άριστοι, αφού έτσι μπορείτε να επιτύχετε την τελική σας κοινωνική – και όχι μόνο – καταξίωση».

Ενώ συνέστησε στους μαθητές «να τιμούν τους δασκάλους τους για την «ανεκτίμητη εκπαιδευτική προσφορά τους και τους γονείς τους για τις θυσίες που υφίστανται, προκειμένου τα παιδιά τους ν’ ανοίξουν την περπατησιά τους στον δρόμο της ζωής και της δημιουργίας».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος συμβούλευσε τους  μαθητές και τις μαθήτριες να «μελετούν ευσυνείδητα και μεθοδικά και υπογράμμισε ότι κανένας δείκτης ευφυΐας δεν αντικαθιστά τη μελέτη.

Και πρόσθεσε πως οι μαθητές «δεν πρέπει να υποτιμούν ότι το προϊόν της κριτικής μελέτης είναι εκείνο που διαμορφώνει, εν τέλει, την προσωπικότητά τους και τον χαρακτήρα τους».

Ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε:

Φέτος αναβαθμίζουμε το ολοήμερο σχολείο. Όλα τα παιδιά θα έχουν το ίδιο πρόγραμμα και ταυτοχρόνως όσα παιδιά θέλουν θα μένουν στο σχολείο μετά το πέρας του προγράμματος. Αυτό είναι μια έμπρακτη κίνηση ισότητας

Για τις αλλαγές στα μαθήματα:

Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στις αλλαγές στο πρόγραμμα των μαθημάτων και το χαρακτήρισε «έμπρακτη κίνηση ποιότητας».

Ενώ στο τέλος των δηλώσεων του επισήμανε:

Το σχολείο της ποιότητας και της ισότητας είναι μια ανοιχτή αγκαλιά για όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις καταγωγής, φύλου και ηλικίας

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε αναλυτά όλες τις αλλαγές που θα σημειωθούν τη φετινή χρονιά στα σχολεία.

Μητσοτάκης: «Η επένδυση στην Παιδεία είναι η καλύτερη επένδυση για τη χώρα μας»

Το δικό του μήνυμα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς έστειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μετά τον αγιασμό στο 1ο Δημοτικό και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Περάματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στην στηριχθεί η δημόσια Παιδεία όπως τόνισε «χωρίς αστερίσκους και προκαταλήψεις» ενώ πρόσθεσε:

Η επένδυση στην Παιδεία είναι η καλύτερη επένδυση την οποία μπορούμε να κάνουμε στη χώρα μας
Ο Πρόεδρος της Ν.Δ.  έκανε ακόμη ιδιαίτερη μνεία στο Ειδικό Σχολείο, επισημαίνοντας πως «πρέπει κι αυτό με τη σειρά του να στηριχθεί και αποτελεί ένδειξη της ευαισθησίας κάθε κοινωνίας ο τρόπος με τον οποίο τελικά αντιμετωπίζει αυτά τα παιδιά».

Η ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα σχολική χρονιά:

«Κερδήθηκε το στοίχημα τριακονταετίας! Τα σχολεία ανοίγουν σήμερα χωρίς ελλείψεις. Με τα βιβλία στην ώρα τους και τους δασκάλους στις τάξεις. Το αυτονόητο βεβαίως, που όμως το είχαμε λησμονήσει τα τελευταία χρόνια.

Μπορούμε εκπαιδευτικοί και μαθητές να είμαστε αισιόδοξοι στο ξεκίνημα αυτής της νέας σχολικής χρονιάς γιατί έγιναν πολλά.

Τα νέα ολοήμερα σχολεία- Νηπιαγωγεία και Δημοτικά- ανοίγουν τις πόρτες τους με διευρυμένα προγράμματα σπουδών για όλους τους μαθητές και μαθήτριες.

Η ειδική αγωγή αναβαθμίζεται για πρώτη φορά οι προσλήψεις εκπαιδευτικών ξεκίνησαν από τα ειδικά σχολεία. Ιδρύονται νέα τμήματα ένταξης.

Με τις αλλαγές στα Γυμνάσια δίνεται βάρος στην ουσιαστική μαθησιακή διαδικασία, μειώνεται ο χρόνος  ανούσιων εξετάσεων ενώ παράλληλα υποστηρίζονται οι αδύνατοι μαθητές και μαθήτριες με τα νέα προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας μέσα στα πλαίσια του δημόσιου σχολείου. Τα ΕΠΑΛ, μετά την επαναπρόσληψη εδώ και ένα χρόνο των απολυμένων εκπαιδευτικών, λειτουργούν φέτος με νέα δομή και νέες ειδικότητες, με στόχο να καλύψουν πραγματικές επαγγελματικές αλλά και εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών και μαθητριών .

Στην Ιδιωτική Εκπαίδευση με την ψήφιση του πρόσφατου νόμου τερματίζεται η αυθαιρεσία και επαναφέρεται η έννοια του “σχολείου” στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

Γνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά . Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει το διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα, τους εκπαιδευτικούς και τους εκπαιδευόμενους, προκειμένου να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα της αναγκαίας εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης  με στόχο   τη διασφάλιση  του καθολικού δικαιώματος  στη μόρφωση σε ένα ποιοτικά αναβαθμισμένο, δημοκρατικό, δημόσιο και δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί με όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές για την αναβάθμιση του σχολείου, για το σπάσιμο της λιτότητας, την αύξηση των δαπανών για την παιδεία και  μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών».