Με βάση μια νέα ανάλυση, τα οφέλη για την υγεία του να πίνεις ένα ποτό την ημέρα μπορεί να παρουσιάζονται υπερβολικά, λένε Βρετανοί ερευνητές.

Μόνο οι γυναίκες άνω των 65 ετών θα μπορούσαν να πάρουν μια προστατευτική επίδραση από ελαφριά κατανάλωση, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν πίνουν, η μελέτη διαπίστωσε.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που πίνουν μια χαμηλή έως μέτρια ποσότητα αλκοόλ – περίπου ένα ποτό την ημέρα – τα πηγαίνουν καλύτερα από ό, τι τόσο οι βαριά πότες, όσο και αυτοί που απέχουν εντελώς.

Αλλά η σύγκριση με αυτή την ομάδα των ατόμων που δεν πίνουν, μπορεί να διαστρέφει τα αποτελέσματα, σύμφωνα με το Craig S. Knott, επικεφαλής της μελέτης, του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνου.

«Οι άνθρωποι που συνήθιζαν να πίνουν αλλά δεν πίνουν πια, για οποιονδήποτε λόγο, τείνουν να είναι λιγότερο υγιείς και πιο πιθανό να πεθάνουν από τους άλλους», είπε στο Reuters Health μέσω e-mail.

«Με την υπάρχουσα έρευνα, που έχει σε μεγάλο βαθμό ομαδοποιήσει πρώην πότες και μη πότες μαζί, υπήρχε η πιθανότητα οι μειώσεις του κινδύνου στους ελαφρείς πότες να οφείλεται εν μέρει στη σύγκριση τους με ανθρώπους που είναι απλά λιγότερο υγιείς», είπε.

Ο Knott επίσης ανέφερε ότι οι άνθρωποι που δεν πίνουν αλκοόλ μπορεί να έχουν άλλα προβλήματα υγείας, που κάνουν το αλκοόλ μη ασφαλές και τους καθιστούν λιγότερο υγιείς από τους άλλους.

 Όταν ο ίδιος και οι συνεργάτες του άφησαν την ομάδα των πρώην πότων στην άκρη και ασχολήθηκαν με τους μέτρια πότες και τους βαριά πότες, τότε τα οφέλη της κατανάλωσης σχεδόν εξαφανίστηκαν.

Χρησιμοποίησαν ετήσιες, σε εθνικό επίπεδο αντιπροσωπευτικές έρευνες σε Άγγλους ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω, που συλλέχθηκαν από το 1994 έως το 2008 και περιλαμβάνουν συνολικά πάνω από 45.000 άτομα. Σε κάθε έρευνα, οι συμμετέχοντες ανέφεραν πόσο συχνά κατανάλωναν αλκοόλ κατά τη διάρκεια μιας μέσης εβδομάδας και πόσο ήπιαν την ημέρα που ήπιαν περισσότερο σε μια τυπική εβδομάδα.

Όπως και άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει, επί του παρόντος η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε όλες σχεδόν τις ηλικιακές ομάδες και τα επίπεδα της κατανάλωσης σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν είναι τώρα πότες, κάτι το οποίο βασίζεται σε μια συνδεδεμένη βάση δεδομένων των θανάτων στην Αγγλία.

Αλλά όταν οι ερευνητές εξαίρεσαν εκείνους που συνήθιζαν να πίνουν αλλά δεν το κάνουν πια, η προφανής προστατευτική επίδραση παρέμεινε μόνο για τους άνδρες μεταξύ των ηλικιών 50 και 65 ετών και για τις γυναίκες ηλικίας άνω των 65. Η προστασία ήταν ελάχιστη για τους άνδρες και εφαρμόστηκε μόνο σε εκείνους που έπιναν τουλάχιστον επτά ποτήρια μπίρας κατά μέσο όρο την εβδομάδα.

«Σε σχέση με τους περιστασιακούς πότες, υπήρξε μικρή έως και καθόλου ένδειξη ότι η τακτική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί στην πραγματικότητα να είναι επωφελής σε κάθε ηλικιακή ομάδα φύλου, τουλάχιστον από την άποψη του κινδύνου θνητότητας», δήλωσε ο Knott.

Οποιεσδήποτε μειώσεις του κινδύνου που παρέμειναν μετά την ομάδα μελέτης συνδέονται με προσωπικούς, κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες και τον τρόπο ζωής. Ακόμα όμως κι αν αφήσουμε στην άκρη τους πρώην πότες, θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα άλλων παραγόντων στην επιλογή της ομάδας, ανακριβών δηλώσεων αλκοόλ ή υπολειμματικών παράγοντες που δεν έχουν ληφθεί υπόψη», είπε ο Knott.

Σε αυτή τη βάση, λοιπόν, είναι σημαντικό οι τακτικοί πότες να προσπαθήσουν να μετριάσουν την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνουν και μη πότες να παραμείνουν εγκρατείς.